Ostalo 4. ožujak 2019.

Maškarane grupe iz “Riječkog prstena” oduševile Korzo

Maškarane grupe iz “Riječkog prstena” oduševile Korzo
Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci je okupila gotovo 11 tisuća sudionika, raspoređenih u 104 grupe. Među njima su se našle i brojne maškarane skupine iz Riječkog prstena, od Kraljevice, preko Bakra i Kostrene do Grobnišćine i Viškova. 

Rijeka maškara preplavila je Korzo. 36. Međunarodna karnevalska povorka okupila je gotovo 11 tisuća maškara, raspoređenih u 104 karnevalske grupe, koje su na Korzo stigle s čak 67 alegorijskih kola. Kreativne, zabavne, duhovite, ali i kritične maškare još su jednom potvrdile da naš kraj svim srcem živi za peto godišnje doba. A ovogodišnju je povorku uživo pratilo više od 130 tisuća gledatelja, koji su u Rijeku stigli iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

Već tradicionalno  među najbrojnijim i najatraktivnijim maškaranim skupinama bile su one iz Riječkog prstena. S Grobnišćine se na Korzo spustila Mesopusna kumpanija Grad Grobnik s duhovitom maskom “Pinokio” i atraktivnim alegorijskim kolima, baš kao i brojne Čavjanske maškare, koje su gledateljima pokazale kako izgleda “Grobnički Brexit”. S Grobnika su stigli i Fiškali sa zabavnom maskom “Zlatno poje- imamo ovce i novce”, a gledatelje su posebno razveselili uvijek rado viđeni Grobnički dondolaši.

Među najatraktivnijim su maskama na 36. Međunarodnoj karnevalskoj povorci svakako bili kostrenski Špažićari. Njih stotinjak u Rijeku je stiglo s prekrasnom šarenom maskom- “Costa Arena”.  

Prekrasni i šareni već su tradicionalno Krasičani. “Krasica pa Rio” ostala je dosljedna sebi, a njihov je “Plemenski misterij” malo koga ostavio ravnodušnim. S Kukuljanova su stigli brojni "Kukuljanski vitezi", s alegorijskim kolima koja se svakako ubrajaju među najatraktivnijima na ovogodišnjoj povorci. Brojne su bile i Škrljevske maškari koje su u Rijeci “organizirale” šarenu “Škrljevsku Bundevijadu”. Uz grobničke na Korzo su stigle i hreljinske ovčice u režiji Čočman Expressa, koji se predstavio s maskom “Ni ovce ni novce”, dok su se Bakarske maškare osvrnule na djelić bakarske povijesti i to egzotičnom maskom “Sultan Bakran i Lajla”.

Mesopustari Kraljevice inspiraciju su pronašli u mačkama pa su na Korzo stigli kao čupavi “Kraljevički pusiketi”, dok su se Bakaračke maškare u maski “Neptun” spojile ljubav prema moru i sjećanje na nadaleko poznati istoimeni bakarački disko klub. Šmričani i Križišćani ove su se godine “okrenuli kriminalu”. Jedni su na povorku stigli kao “Gangsteri”, a drugi kao “Zatvorenici”. 

36. Međunarodnu karnevalsku povorku otvorili su Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak, članica Mesopusne kumpanije Grad Grobnik, a čast da zatvore riječki karnevalski spektakl već je tradicionalno pripala Halubajskim zvončarima.