Ostalo 23. veljača 2019.

Maškarane klape raspjevale Opatiju

Maškarane klape raspjevale Opatiju
10. Maškarani klapski maraton sinoć je održan u ispunjenoj Kristalnoj dvorani Remisens Premium Hotela Kvarner, pod čijim se kristalnim lusterima dogodila doista večer za pamćenje.

Jubilarno deseto izdanje ovog jedinstvenog događanja smjestilo se u jednu od najljepših dvorana koja je svojim ambijentom dala cijeloj večeri posebnu draž. Na početku su dvoranom bučno prodefilirali Opatijski latićari, a kada se buka na tren stišala u dvoranu su ušli Grobnički dondolaši i atmosferu doveli do usijanja. Nakon njih, na pozornicu je stupila Ženska klapa Volosko, domaćin ove večeri i zajedno s Mariom Battifiacom izvela pjesmu dobrodošlice. Završetak njihove izvedbe označen je ispaljivanjem topova s konfetima i to je bio znak da večer u svoje ruke preuzmu voditelji Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta, dvojac koji je dva i po sata držao publiku u atmosferi, koja je obilovala salvama smijeha.


Natjecateljski dio večeri započeo je uvodnim pozdravom i zahvalom idejne začetnice i organizatorice ove jedinstvene klapske priče Irene Radovanović koja se prisjetila početaka te posebno zahvalila svima koji ovaj projekt podržavaju. Potom je krenulo natjecanje osam klapa koje su u posebnim koreografijama i scenografijama izvodile skladbe čiji su tekstovi bili izvrsna preslika vremena u kojima živimo i koji su zaradili ovacije publike. Tako su redom izvodili: Ženska klapa Teha iz Cresa skladbu "Baila Bandinjo", Ženska klapa Kamelija iz Opatije skladbu "Život na peze je bez veze", Ženska klapa Hreljin skladbu "Avioni", Vokalna skupina Lira Rijeka skladbu "Bilo vavek veselo", Mješovita klapa Reloj iz Splita skladbu "Gripa" te muške klape Mirakul Veprinac skladbu "Metla od leprini", Skalin Matulji skladbu "Vježbaj! Pi... ti materina!" i Kastav skladbu "Smeti". 

Uz već spomenute voditelje i izuzetno raspoloženu publiku vrijeme je brzo prolazilo pa je tako stiglo i vrijeme glasanja. A glasali su i publika i ocjenjivački sud, koji se izvrsno uklopio u veselu atmosferu i kojeg su činili: Nikola Peršić, Branko Uvodić, Eduard Kišić, Darko Čargonja, Andrej Baša, Mario Mlinarić, Betty Jurković, Aleksandar Valenčić, Jadranka Čubrić, Sergio Pavat i Francesco Squarcia. Dok se glasalo i dok su se prebrojavali glasovi revijalni je dio ne samo održavao feštarsku atmosferu nego je podigao za još jednu stepenicu jer je na pozornicu vrhunski harmonikaš Niko Poles doveo i dvadesetak svojih učenika pa je njihov zajednički nastup izazvao erupciju zadovoljstva.


Predaha nije bilo, odmah nakon nastupa glazbenih virtuoza krenulo je i svečano proglašenje najboljih. Tako je ocjenjivački sud prvo mjesto dodijelio klapi Skalin, drugo klapi Kastav, a treće klapi Hreljin. Publika je prvo mjesto dodijelila klapi Teha, drugo klapi Skalin, a treće klapi Hreljin, dok je nagradu za najbolju a capella izvedbu, iz ruku Pusnog gradonačelnika Duleta, primila klapa Mirakul. Izvedbom pobjedničke skladbe i uz ovacije publike, završio je natjecateljski dio večeri, a fešta se nastavila zajedničkim druženjem sudionika i publike te maškaranim plesom koji se nakon dugo godina vratio u dvoranu kojom je nekad vladao. Duško Jeličić i Bonaca, u svom punom sastavu, raspjevali su i rasplesali publiku do kasnih noćnih sati.