Ostalo 16. lipanj 2015.

Vitezovi se vraćaju u Crikvenicu

Vitezovi se vraćaju u Crikvenicu
Crikvenica se vraća u srednji vijek. U petak i subotu (19. i 20. lipnja) vitezovi će ponovno zavladati gradom, u sklopu 4. Dana Frankopana.
 
Manifestacija je prvi put održana 2012. godine povodom obilježavanja velike obljetnice- 600 godina Crikvenice. 
 
Dva će dana Crikvenica biti velika uzbudljiva pozornica na otvorenom. Posjetitelji će se zabaviti i opustiti uz zanimljiv i dinamičan program, koji će se održavati na tri lokacije u centru grada, na Trgu Stjepana Radića te parkovima pokraj pošte i autobusne stanice. Živopisni srednjovjekovni sajam okupit će nekadašnje trgovce i obrtnike s originalnim proizvodima, a posjetitelji će moći zaviriti i u viteške tabore, sudjelovati na radionicama srednjovjekovne kuhinje, streličarstva, mačevanja, izrade žičanih oklopa, kaligrafije ili heraldike te otkriti nekadašnje metode liječenja u srednjovjekovnoj bolnici.  
 
Mališani će uživati u dječjim predstavama, legendama, igraonicama i srednjovjekovnim igrama, a zaigrano srednjovjekovno okruženje i susret s hrabrim vitezovima, prekrasnim damama, uglednim plemićima, vještim žonglerima i ostalim kostimiranim sudionicima oduševit će i odrasle. 
 
I u srednjem se vijeku dobro jelo i pilo pa će pauze za okrjepu biti sjajna prilika za upoznavanje nekadašnjih specijaliteta. Posebno mjesto u gastro kutku će, naravno, zauzeti torta "Frankopan", koja se može kušati samo u Crikvenici, a prezentirana će biti u subotu, 20. lipnja u 9:30 na terasi kavane hotela "International".   
 
Vrijeme će proletjeti za tren uz mimohode srednjovjekovnih družina, zabavne srednjovjekovne zabavljače, glumce, svirače i pjevače, napete viteške turnire, noćne opsade Frankopanskog grada, žongliranje vatrom i brojna iznenađenja koja nam priprema srednji vijek, poručuju organizatori.
 
Frankopani i Crikvenica
 
Poznata kneževska obitelj Frankopan nekoliko je stoljeća, uz ostale krajeve, vladala i crikveničko-vinodolskim područjem. Knez Nikola IV. Frankopan dao je sagraditi samostan uz zapuštenu crkvicu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Poklonio ga je redovnicima pavlinima 14. kolovoza 1412., a u toj se darovnici prvi put spominje ime Crikvenica. Danas se upravo na taj dan svake godine slavi Dan grada.
 
Svečano otvaranje 4. Dana Frankopana je u petak, 19. lipnja u 19 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici.
 
Izvor: TZG Crikvenice