Ostalo 8. siječanj 2020.

Najavljen bogat program ovogodišnjeg Riječkog karnevala

Najavljen bogat program ovogodišnjeg Riječkog karnevala
Nakon blagdanske čarolije i brojnih adventskih događanja u sklopu Rijeka Adventa, u siječnju zabava ne prestaje jer nam počinje peto godišnje doba- Riječki karneval. 

Već tradicionalnim dizanjem Pusta, odabirom nove Kraljice Riječkog karnevala koja će sa svojim “zlatnim plaštom” ponosno širiti karnevalsku energiju te primopredajom ključa Grada, Riječki karneval 2020. može početi.  

Zabave i plesa neće nedostajati. Očekuju nas brojne maškarane fešte i jedinstvene manifestacije. Tako ćemo i ove godine imati priliku voziti Maškarani auto rally Pariz- Bakar, boardati u centru grada, prisustvovati na nekoliko humanitarnih događanja te se zabavljati pod maskama dugo u noć. 


Najmlađi će pokazati svoje maske na Dječjoj karnevalskoj povorci- 8. veljače, a dva tjedna kasnije, 23. veljače, slijedi velika Međunarodna karnevalska povorka. Sve to i puno više, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Već idućeg petka ključ grada preuzet će Meštar Toni kojem će se u "vladanju" gradom pridružiti i nova Kraljica Riječkog karnevala. Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je ovaj 37. po redu Riječki karneval ove godine još posebniji za Rijeku, jer će se upravo u vrijeme Karnevala dogoditi veliko otvorenje Rijeke- Europske prijestolnice kulture.


 Luka različitosti, 1. veljače 2020., doživjet će i svoj službeni početak u Riječkoj luci koja će za tu prigodu postati područje drugačijeg lica i karaktera. Riječki karneval dio je programa Europske prijestolnice kulture, pa će nas tako u Festival susjedstava  9. veljače uvesti Grobnički dondolaši i njihovi gosti, zvončari iz Njemačke, a Zvončarska smotra u Matuljima kroz Školu znanja i zanata donosi suradnju s Akademijom izvedbenih umjetnosti iz Praga. 

Zahvaljujući činjenici da smo Europska prijestolnica kulture na Karneval  nam, osim gradova prijatelja iz Njemačke, Italije, Japana, dolaze gradovi Kaunas, Veszprem, Matera, Novi Sad, Esch- sur- Alzette i Galway, odnosno gradovi koji su nosili ili će tek ponijeti titulu EPK. Također, stiže nam i jedna grupa iz New Orleansa te jedna grupa iz Indije. 


Gradonačelnik je podsjetio na humanitarni karakter Riječkog karnevala. U zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja Rijeka, 22. veljače, održava se 21. po redu tradicionalni Humanitarni karnevalski bal, na kojem će prikupljena sredstva biti namijenjena za kupnju specijalno prilagođenog kombi vozila, minibusa, za prijevoz osoba s invaliditetom.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da je ovogodišnji Riječki karneval ujedno i početak Europske prijestolnice kulture, koja počinje i završava Riječkim karnevalom te će cijela kampanja koja se provodi na nacionalnom i međunarodnom tržištu biti u bojama EPK. 


Riječki karneval je TOP događaj hrvatskog turizma koji se promovira i u kampanjama Hrvatske turističke zajednice. Riječki karneval je također i TOP događaj turizma Rijeke i kulturnog turizma koji naši sugrađani prepoznaju kao takvog. Ukratko je najavio i programe Riječkog karnevala počevši s Izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključa Grada, koji će se održati u petak 17. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti. Karte za Izbor kraljice u prodaji su od petka, 10. siječnja, u Turističkom informativnom centru, Korzo 14 po cijeni od 30 kn, a moći će se kupiti i ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa. 

Vrhunac Riječkog karnevala, Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, ove nas godine očekuju 8. veljače i 23. veljače. Prijave su još otvorene za obje povorke, no na velikoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci očekujemo još interesantnije grupe i brojne nove gostujuće grupe iz cijelog svijeta: Italije, Mađarske, Irske, Luxemburga, Njemačke, Japana, SAD- a, Crne Gore, Makedonije, Litve, Srbije i Indije.


Tradicionalni pokrovitelj Riječkog karnevala, Zagrebačka pivovara, i ove nam je godine pripremila brojne karnevalske zabave u centru grada. Regionalni direktor prodaje Vladislav Šipka, predstavnik Zagrebačke pivovare, najavio je koncerte koji nas očekuju za vrijeme karnevala, a prvi je zakazan 8.veljače kada na pozornicu dolazi popularni Jole. Prljavo kazalište razveselit će sve zaljubljene 14. veljače, nakon čega 15. veljače slijedi veliki Carnival DJ Session 2020. Vikend na veliku završnicu Karnevala, nastupaju Koktelsi, grupa Vigor i gost iznenađenja, a na sam dan Međunarodne karnevalske povorke 23. veljače održat će se i velika završna karnevalska zabava.

Meštar Toni  i još uvijek aktualna kraljica riječkog karnevala Nikol Marelja- Bošnjak pozvali su sve na sudjelovanje u brojnim programima Riječkog karnevala 2020., počevši s dizanjem Pusta 17. siječnja koje se, kao i svake godine održava na više lokacija, ali vremenski usklađeno u 18 sati- ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture na Pehlinu i ispred Doma Zamet. Nakon toga promjenom vlasti na Izboru nove kraljice 17. siječnja kreće još  jedna luda vožnja zvana Riječki karneval na koju je Meštar Toni pozvao uz karnevalski moto- Budi što želiš, dođi na Riječki karneval.