Ostalo 3. veljača 2018.

Nedjeljna Balinjerada vrhunac opatijskog karnevala

Nedjeljna Balinjerada vrhunac opatijskog karnevala
Stiže vrhunac Karnevala u Opatiji. Kruna brojnih ovogodišnjih maškaranih događanja bit će jubilarna 35. Balinjerada sa startom ove nedjelje, točno u podne. 
 
Vrhunac kratkog, ali događajima ispunjenog Karnevala u Opatiji dogodit će se ove nedjelje kada je na redu jubilarno 35. izdanje najluđe utrke na svijetu, opatijske Balinjerade koja će okruniti bogat karnevalski program i opatijske ulice ispuniti gledateljima i natjecateljima željnima iskusiti slavni spust od hotela Paris do hotela Imperial na “roštućim balinjerama”.
 
Duško Jeličić Dule, “otac” Balinjerade i osnivač ove jedinstvene utrke međunarodnog značaja, otvorit će ovogodišnje jubilarno 35. izdanje spusta na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima. Balinjerada spada među najslavnije dijelove opatijske pusne tradicije, za koju se sudionici spremaju mjesecima, marljivo izrađujući svoja vozila i kostime kako bi zasjali na sam dan utrke- u nedjelju, 4. veljače. Priliku da iskuse “roštanje” balinjera na asfaltu i uzbuđenje spusta glavnom opatijskom ulicom i ove će godine od 10 sati dobiti svi zainteresirani posjetitelji u sklopu programa “Taxi- balinjere”, uz nadzor iskusnih natjecatelja, primjenu svih mjera sigurnosti i na posebno pripremljenim “karićima”.
 
Službeni start Balinjerade bit će u 12 sati, a uz utrke karića u više kategorija kao što su monopatini, jednosjedi ili unjuli i dvosjedi ili dvojki, neizostavan dio ove karnevalske atrakcije bit će i predstavljanje “merikanskih vozila”, odnosno raskošnih kreacija na kugličnim ležajevima kojima maškarane grupe često daju svoj pogled na aktualna politička i društvena zbivanja. Svi sudionici Balinjerade obavezni su imati sigurnosnu kacigu i pridržavati se uputa organizatora. Uz atraktivne sudionike, za zabavu publike pobrinut će se i iskusni voditelji programa Mario Lipovšek Battifiaca, Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta, a glazbenu podlogu za vrhunsku atmosferu pružit će Dule i Bonaca, Le Salpe i Dellboys. 
 
Po završetku Balinjerade održat će se karnevalska povorka maškaranih grupa iz Opatije i okolice, a u 13 sati na plaži Slatina “Kukalku”, morsku verziju Alke odigrat će Opatijski kukali.
 
Posebna prometna regulacija
 
Zbog održavanja “Balinjerade” u nedjelju 04. veljače od 9 do 15 sati, za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V. C. Emina (skretanje za opatijsku luku)  do Slatine (ex hotel Zagreb).
 
Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima. Linija 32 Autotroleja prometuje Novom cestom, a linije 34, 35 i 37 trasom Trg Vladimira Gortana- Ulica Velog Jože- Nova cesta i dalje redovitom trasom.
 
Ujedno se 04. veljače zabranjuje parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici m. Tita, na dionici odvijanja ”Balinjerade”, od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku), do Slatine (ex hotel Zagreb), od 7 do 15 sati.
 
Mole se vozači da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije, kao i da svoja vozila ne parkiraju na zabranjenim mjestima budući da će se sva vozila, koja se zateknu na mjestima gdje je parkiranje zabranjeno, premjestiti “paukom”.