Ostalo 20. siječanj 2023. Miroslav Krpan

Od Halubja do Liburnije- za volanom pod maskom 

Od Halubja do Liburnije- za volanom pod maskom 
Rally maškaranih oktanaca uvod u karnevalsko ludilo koje će ovog vikenda biti na Kvarneru

Treće subote u siječnju, već tradicionalno iz Viškova starta svojevrsna oktanska parodija, međunarodna karnevalsko- turističko- sportska manifestacija, dojmljivog pozivnog ocjenskog auto rallyja jedinstvena imena “12.Rally maškaranih oktanaca Halubje- Liburnija 2023”. U organizaciji Autokluba RI autosport, rally se odvija na dionici Viškovo- Kastav- Frlanija- Matulji- Opatija, a očekuje se sudjelovanje 20-ak različitih vozila, što domaćih, ali i gostiju iz Italije.


Ova manifestacija, nastala 2010. godine, postala je sastavnim dijelom brojnih i sadržajnih maškaranih programa na zapadnom dijelu od Rijeke, povezujući četiri lokalne jedinice, dva Grada i dvije Općine koje su uz Primorsko- goransku županiju i pokrovitelji manifestacije.

I ove će se godine, na dan 22. Halubajskog karnevala, u subotu 21. siječnja, sa startom u Viškovu (Parkiralište Milihovo), odvijati još jedan spektakl za sve ljubitelje maškara, karnevala, oktana i životnog veselja. Iz Viškova, od 10 sati, skupina šarenih prometala na dva,četiri i više kotača nastavit će put do srca Kastva, potom do dobrih ljudi Frlanije gdje ih dočekuju aktivisti Društva “Frlanija- pakal Babulini" na putu do znanog oktanskog i zvončarskog centra Matulja. U Matuljima se, nakon kraće pauze, vozi drugi ispit spretnosti  ispred škole i iznad sportske dvorane. Završnica ove šarene povorke vozila je u Opatiji bajnoj- “staroj dami” hrvatskog turizma, biseru Kvarnera, na Kupalištu Slatina


Vozila su razvrstana u četiri kategorije: osobni automobili (klase do 1600 i više od 1600 ccm), povijesna vozila- oldtimeri ( proizvedeni do 1993.),  terenci, kombi vozila i laka gospodarska vozila te motocikli na dva ili tri kotača.

Nemjerljiv je doprinos pripadajućih turističkih zajednica koje su supokrovitelji, dok je službeni osiguravatelj “Croatia osiguranje” d.d. Rijeka. Za točnost ostvarenih rezultata brine AK Opatija Timing.