Ostalo 19. veljača 2019.

Opatiju čeka najluđi maškarani vikend

Opatiju čeka najluđi maškarani vikend
Nakon što su Opatiju osvojile “miće maškare” s rekordnim brojem sudionika Dječjeg karnevalskog korza, maškarano ludilo svoj će vrhunac doseći idućeg vikenda kada se održava Maškarani klapski maraton, Lumberov maškarani tanac i 36. Balinjerada. 

Dječji karnevalski korzo s rekordnim brojem sudionika bio je odlična uvertira u centralni opatijski pusni vikend koji će od petka 22. veljače do nedjelje 24. veljače povezati tri glavna događanja “petog godišnjeg doba”- Maškarani klapski maraton, Lumberov maškarani tanac te, kao vrhunac, 36. Balinjeradu.
 
Maškarani klapski maraton

Prvo poglavlje ove uzbudljive trilogije odigrat će se u hotelu Kvarner, koji će u petak 22. veljače ugostiti osam renomiranih klapa koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa. Uz vrhunske vokaliste, za dobru zabavu pobrinut će se voditelji Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta te neizostavni Grobnički dondolaši. Program počinje u 20 sati, a ulaznice su već rasprodane.
 
Lumberov maškarani tanac

Dan kasnije, u subotu 23. veljače, klub Gervais posljednji puta ove godine postat će podij za ples pod maskama, jer od 20 sati počinje Lumberov maškarani tanac, uz slobodan ulaz. Posjetitelje očekuje bogata tombola i izbor najljepših maski, ali i odlična zabava uz Funbox band. 
 
36. Balinjerada

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda, ali i programa ovogodišnjeg Karnevala u Opatiji, bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu i atraktivnost izvedbi i maske. Već od 10 sati glavnom opatijskom ulicom će “zaroštati” balinjere karića i monopatina, jer tada počinje trening natjecatelja, ali i program “Taxi Balinjerada” koji omogućuje svim zainteresiranima da isprobaju ovaj uzbudljiv spust uz “mentorstvo” iskusnih natjecatelja. 

Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinama, stazom će proći i “merikanska vozila”, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama. Uz spretnost i brzinu, nagrade na ovom posebno natjecanju dodijeluju se i za sporost i dob natjecatelja, ali i za poseban pusni duh koji mora krasiti dobitnicu titule Miss Balinjerade.

Uz tisuće posjetitelja koji se očekuju uz stazu, sudionike Balinjerade u opasnom i uzbudljivom pohodu podržat će “otac Balinjerade” Duško Jeličić Dule koji će se prvi spustiti niz stazu, ali i nastupiti s grupom Bonaca na pozornici kod starta utrke, gdje će mu se pridružiti voditelj Mario Lipovšek Battifiaca. Na središnjem dijelu staze zasvirat će Le Salpe uz voditeljicu Irenu Grdinić, a kroz cilj će stotine vozača proći uz glazbu grupe Dellboys i duhovite komentare Dražena Turine Šajete. 

Nakon utrke, oko 12.30 sati istom rutom proći će i povorka opatijskih karnevalskih grupa, a Balinjerada će završiti u 13 sati “Kukalkom”, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati “morske konjice” i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.