Ostalo 28. lipanj 2018.

Pomozimo malom Mauru Baraku

Pomozimo malom Mauru Baraku
Desetogodišnji Mauro Barak iz Rijeke boluje od vrlo rijetke bolesti neokoštavanja potkoljenice. Skupe troškove treće operacije u Beču, na koju bi Mauro morao u rujnu, roditelji ne mogu, a HZZO ne želi pokriti.

Mauro Barak boluje od vrlo rijetke dijagnoze kongenitalne pseudoartroze tibije i fibule, čija je osnovna problematika u tome da se, nakon frakture, kosti bez teških operacija ne mogu okoštavati.

“S obzirom na slabo poznavanje ove dijagnoze u Hrvatskoj pomoć smo potražili u ortopedskoj klinici u Beču gdje se Mauro liječi već 5 godina. Paralelno s njim u toj istoj klinici liječi se još dvoje djece s istom dijagnozom čije troškove snosi HZZO no našem je djetetu to nije omogućeno. U ovih 5 godina na njegovo liječenje potrošili smo 350 000 kuna, a u rujnu ga čeka 3. operacija u Beču čiji troškovi okvirno iznose oko 120 000 kuna. Ukupan iznos ovisi o duljini trajanja boravaka u bolnici, a troškovi se u tom smislu mogu značajno povisiti s obzirom na to da jedan dan bolnice košta 1080 eura. Maurovo liječenje je vrlo uspješno i zato smo neizmjerno zahvalni svim dobrim ljudima koji su nam pomogli svojim donacijama jer sami to nažalost nismo u mogućnosti”, poručila je dječakova majka Ines Hrelja Barak.

Operacija se sastoji od vađenja postojećih unutarnjih fiksatora, koji su Mauru postavljeni na prvoj operaciji noge u Beču 2013. godine, a koje je prerastao i koji mu trenutno uzrokuju bolove. S obzirom na problematiku kosti moraju se staviti novi fiksatori, koji će se ovoga puta staviti kroz koljeno. Zbog zahtjevnosti dijagnoze stavit će mu i vanjski fiksator Taylor Spatial Frame, koji se u Hrvatskoj niti ne koristi, a koji je u ovom slučaju od presudne važnosti za očuvanje Maurove noge.


Osim teških operacija na nozi Mauro je 2013. godine u KBC Zagreb- Rebro imao tešku operaciju kavernoma na mozgu. Usprkos svemu odličnim uspjehom završio je treći razred osnovne škole, a niže uspjehe u matematici i informatici. Obožava Marija Mandžukića i nogomet iako ga nažalost nikada neće moći igrati.

Svi koji mogu i žele pomoći malom Mauru Baraku to mogu uplatom na račun:

Mauro Barak
Gušć 54B
51000 Rijeka
OIB: 96426986995
Jedinstvena identifikacijska oznaka u svrhu nacionalnog plaćanja- broj računa:
HR33 2500 0093 1065 6404 9
Jedinstvena identifikacijska oznaka u svrhu prekograničnog i međunarodnog plaćanja:
IBAN: HR33 2500 0093 1065 6404 9

Komentari