Ostalo 18. kolovoz 2016.

Postapokalipsa na opatijskom “Liburniconu”

Postapokalipsa na opatijskom “Liburniconu”
Ljubitelji znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije ovih će dana doći na svoje. Vrijeme je za 11. Festivale znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon”.

11. Liburnicon, festival znanstvene fantastike i fantastike, što će se održati u posebno uređenom prostoru Osnovne škole R. K. Jeretov u Opatiji, počinje sutra i traje sve do nedjelje. Program će obuhvaćati sadržaje bogate predavanjima, prezentacijama, projekcijama, performansima, radionicama, koncertima, izložbama, te brojnim društvenim igrama, a sve u skladu s glavnom temom ovogodišnjeg Liburnicona- postapokalipsom.

“U ovih jedanaest godina koliko organiziramo festival Liburnicon, od skromnih početaka s pedesetak posjetitelja uspjeli smo stvoriti respektabilni festival koji privlači gotovo tisuću i pol posjetitelja, ne samo iz Hrvatske nego i iz susjednih zemalja. Ove godine pripremili smo zaista bogat i raznovrstan program, a po prvi put imamo i dva VIP gosta,” kazao je Ivan Cerovac.

“Prvi je Richard Watson, izvanredni pisac, govornik i strateg koji predviđa neizbježne scenarije u budućnosti, kao i osnivač internet stranice What’s Next koja dokumentira globalne trendove, te suosnivač konzultantske tvrtke za stručno savjetovanje i planiranje scenarija Futures House Europe. Na Liburniconu će održati dva izlaganja; u petak će u sklopu predavanja 'Science and Fiction' govoriti o tome tko utječe na koga u svijetu književne i znanstvene inovativnosti, te preispitivati koji segmenti znanstvene fantastike mogu imati praktičnu primjenu za buduća otkrića i izume, dok će na izlaganju 'Anti-social media' koje nas očekuje u subotu zapitati jesu li nove tehnologije ovdje da služe nama, ili mi služimo njima? Naš drugi inozemni gost je renomirani ruski autor i novinar Dmitry Glukhovsky koji je 2002. objavio svoj prvi roman, ‘Metro 2033’, mračnu i zanimljivu priču smještenu u tunele podzemne željeznice postapokaliptične Moskve. Roman je dosegnuo izvanredan uspjeh, te je prema njemu nastala poznata istoimena video igra. Druga poznata djela su ‘Metro 2034’, ‘Metro 2035’, ‘It’s Getting Darker’ i ‘Stories of Motherland’. U svom izlaganju 'Russian melancholia: the unique post-apocalyptic feel of life on ruins of an empire' koje će se održati u subotu govorit će o svom iskustvu i inspiraciji za pisanje budući da je rođen u 'posljednjem velikom carstvu', te je proživljavao njegov kolapsa tijekom tinejdžerskih godina. Govorit će o iskustvu indoktrinacije od vrtića preko školovanja i svjedočenju uništenja sovjetskog mita, te o životu u urbanom okruženju koje je u raspadu,” rekao je Frane Babić. 

Uz izlaganja glavnih gostiju, na Liburniconu će se održati još petnaestak zanimljivih znanstvenih i popularnih predavanja, među kojima svakako treba istaknuti predavanje 'Sunce i svemirska klima' našeg poznatog astronoma i popularizatora znanosti Korada Korlevića koje će se održati u subotu, te dva izlaganja poznatog domaćeg fizičara Davora Horvatića, koji će u petak govoriti o Zvjezdanim stazama i teorijskoj fizici, a u subotu o potrazi za tamnom materijom. U petak nas očekuje i talk- show poznatog voditelja Krešimira Miška u kojem će biti riječi o transhumanizmu, projektom genetskog i tehnološkog unapređenja ljudske vrste, o kojem će više reći gosti, stručnjak za polimere Igor Čatić i etičar Elvio Baccarini. Naravno, na Liburniconu nas očekuje i niz drugih predavanja čije teme sežu od Teslinog elektroautomobila do pregleda i objašnjenja katastrofalnih erupcija koje mogu okončati cijele civilizacije. 

“Ovaj vikend nas očekuje preko dvadeset različitih igara i kvizova, od streličarstva, utrkivanja autićima na daljinsko upravljanje i ozloglašenih 'Vodenih ratova' do kvizova o Igri prijestolja, Terminatoru, Plemenu i Pokemonima. Mnogo je pažnje uloženo i u glazbeni program Liburnicona, tako da će nas u petak zabavljati kultni riječki bend PHC, dok ćemo u subotu uživati uz zvukove rock cover benda Cherrybombz iz Pule,” istaknuo je Robert Sertić. 

Otvorenje festivala je za sutra u 17 sati, cijena festivalske ulaznice iznosi za sva tri dana 60 kuna, za dva dana uživanja u Liburniconu morat ćete izdvojiti 50 kuna, dok dnevna ulaznica košta 30 kuna. Ulaznica na nedjeljni program iznosi 10 kuna, dok je za mališane do 12 godina ulaz besplatan.