Ostalo 5. srpanj 2024. Izvor: PGŽ

Predsezona Kvarneru donijela odlične turističke rezultate

Predsezona Kvarneru donijela odlične turističke rezultate
Na području Kvarnera u prvih šest mjeseci ostvareno milijun dolazaka i 4,3 milijuna noćenja

Ovogodišnja predsezona na Kvarneru u znaku je odličnih turističkih rezultata. Od početka godine ostvareno je 4,3 milijuna noćenja što je gotovo na razini prošle godine te za jedan posto više od 2019. godine, a porast je uočen i u turističkim prihodima, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov predstavili turističke rezultate za posljednjih šest mjeseci.

“Turizam na Kvarneru ove godine je otprilike isti kao lani, ali je prihod od turističkih članarina i boravišnih pristojbi veći i to znatno tako da su ukupni prihodi turističkih subjekata također bitno veći. Opredijelili smo se da radimo na kvaliteti i to daje rezultate”, izjavio je župan Zlatko Komadina nadodavši da u Hrvatskoj pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji treba početi voditi računa o visini cijena za koje smatra da su previsoke u odnosu na druge zemlje u okruženju.


“Iza nas je jedna izvrsna predsezona, u prvih pet mjeseci ostvarili smo 9 posto više noćenja što je nama strateški cilj i smjer u kojem bi trebao ići hrvatski turizam, a to je održivost. Smanjenje opterećenja u glavnom dijelu turističke sezone u sedmom i osmom mjesecu i povećavanje dolazaka u predsezoni i posezoni, kao i stvaranje motiva dolaska“, rekla je direktorica Peršić Živadinov, istaknuvši da je u prva dva tjedna lipnja očekivano zabilježen manji broj noćenja s obzirom na to da su blagdani Uzašašća, Duhova i Tijelova bili u drugoj polovici svibnja, dok se u trećem i četvrtom tjednu lipnja promet vratio na brojke od prošle godine.

Izjednačili smo se s brojkama od lani unatoč tome što je počelo Europsko prvenstvo u nogometu, a obično znamo iz iskustva da gosti za vrijeme takvih manifestacija biraju radije ostanak doma ili odlazak na te manifestacije.


Uz najjače njemačko tržište, posebno je istaknut porast slovenskog tržišta s povećanjem noćenja za 7 posto, zatim slijede domaći gosti, Austrija, Poljska, Mađarska, Italija, Češka i Slovačka.

Objekti visoke kategorije ostvaruju pluseve, posebno se ističu hoteli s 5 zvjezdica u kojima je zabilježen porast noćenja za 1 posto i dolazaka za 5 posto te 7 posto više dolazaka i 1 posto noćenja u smještajima s 4 zvjezdice.

“Prema podacima HNB-a u prvom tromjesečju prihodi od stranih turista u Hrvatskoj porasli su za 25 posto u odnosu na prošlu godinu što je 163 milijuna eura više nego prošle godine u prvom tromjesečju”, zaključila je Peršić Živadinov.