Ostalo 15. svibanj 2023. Izvor: PGŽ

Primorsko-goranska županija u suficitu 11,1 milijuna eura

 Primorsko-goranska županija u suficitu 11,1 milijuna eura
Rashodi koje financira Županija povećavaju za 11,1 milijuna eura za 2023. godinu, naglasio je Komadina
 
Utvrđen je prijedlog rebalansa proračuna Primorsko-goranske županije. Rashodi koje financira Županija povećavaju za 11,1 milijuna eura za 2023. godinu, naglasio je župan Zlatko Komadina na redovitom susretu s novinarima i dodao kako je proračunski suficit ostvaren po dvije osnove, prijenosom sredstava iz prethodne godine koji se povećao s 2,1 na 7,1 milijun eura te povećanjem planiranog neto viška u visini od 6 milijuna eura ove godine.

Ostvareni višak u prvom redu je namijenjen preveniranju gubitaka zdravstvenih ustanova, Doma zdravlja PGŽ i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, koji su uzrokovani nedostatnim ugovorima s državom. Za pokrivanje redovnih troškova za osiguranje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite, napomenuo je župan, Zavodu za hitnu medicinu raspoređuje se i dodatnih 909 tisuća eura iz redovnog proračuna. Izmjene i dopune proračuna upućene su Županijskoj skupštini za sjednicu koja će se održati 25. svibnja.

Za poticanje rada osam županijskih lučkih uprava raspoređeno je 1,2 milijuna eura za projekte u lukama otvorenim za javni promet od lokalnog i županijskog značaja, izvijestio je župan te najavio i održavanje redovitog susreta s gradonačelnicima i načelnicima s područja Primorsko-goranske županije ovog četvrtak i petak, 18 i 19. svibnja 2023. godine u Njivicama na otoku Krku.

U resoru regionalnog razvoja s 1,1 milijuna eura sufinancirat će se pet programa, i to projekti razvoja otoka, programi ravnomjernog razvitka, Fond za Gorski kotar, razvojni projekti JLS-ova te razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru. Kako navodi resorni pročelnik Ljudevit Krpan, programi su nominirani kako bi pomogli JLS-ovima i njihovim komunalnim društvima da realiziraju svoje razvojne projekte. Dodaje da najveći udio nosi Fond za Gorski kotar u vrijednosti 930 tisuća eura. Podsjetio je i da dogodine završava program razvoja mreže sanjkališta, a temeljem dobre suradnje s JLS-ovima, u planu je njegov nastavak kako bi se u svakom goranskom gradu i općini realizirali mali rekreacijski centri.

Kao posljedica rebalansa proračuna, prvi raspored sredstava programima realiziran je s dodatnih 580 tisuća eura dok se drugi raspored očekuje nakon rebalansa, ističe pročelnik i sugerira sufinanciranja razvojnih projekata JLS-ova i iz bespovratnih sredstva EU.

Privremeni pročelnik Mladen Brajan izvijestio je o odabiru projekata razvoja selektivnih oblika turizma i odobravanju sredstava za provedbu programa i projekata lokalnih akcijskih grupa u poljoprivredi i ribarstvu u 2023. godini.

Kako je naveo, uspješno se prijavilo 12 turističkih zajednica, a s iznosom od 103 tisuće eura sufinancirat će se uređenje šetnica, tematskih staza i sličnih turističkih sadržaja na području JLS-ova. Po korisniku je dodijeljeno od 4 do 6 tisuća eura dok je TZ Gorski Kotar ostvario iznos od 54 tisuće eura za šest goranskih gradova i općina.

Govoreći o drugom natječaju, raspoređeno je ukupno 53 tisuće eura za pokriće dodatnih aktivnosti LAG-ova i LAGUR-a koje nisu prihvatljivi trošak u sklopu redovnog financiranje iz proračuna resornog ministarstva. Županijska podrška LAG-ovima i LAGURIM-a rezultirala je povlačenjem s otprilike milijun eura za poljoprivredna gospodarstva i općine i gradove, istaknuo je pročelnik.

Tijekom susreta s novinarima, župan Komadina svrnuo se i na neslužbeni prijedlog novih izbornih jedinica prema kojima se otok Krk i otok Rab iz 7. sele u 8. izbornu jedinicu nazvavši prijedlog izbornom svinjarijom par excellence. „Prema tom zakonu, Goli otok i Remetinec nalaze se u istoj izbornoj jedinici. Još samo fali Lepoglava da cirkus bude kompletan“, kaže župan.

Na novinarsko pitanje o rezultatima javnog natječaja za županijske pročelnike Upravnih odjela u resorima zdravstva, poduzetništva, pomorstva i općih poslova, župan je potvrdio kako su natječaji završili, a unutar mjesec dana, po završetku testiranja, nadležno Povjerenstvo predložit će županu kandidate.