Ostalo 7. ožujak 2018.

Projekt "Putovima Frankopana" predstavljen u Zagrebu

Projekt "Putovima Frankopana" predstavljen u Zagrebu
Projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana kojeg je pokrenula PGŽ s ciljem obnove, očuvanja i zaštite frankopanske materijalne i nematerijalne baštine predstavljen je jučer u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
 
Kako je na predstavljanju naglasio Valerij Jurešić, pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu, projekt je inspiriran ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko- goranske županije ostavila  brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći.
 
Dodao je kako će se tijekom cijele 2018. godine, koja je ujedno i 25 obljetnica od konstituiranja Primorsko-goranske županije, brojnim sadržajima obilježiti i 900. godišnjica Frankopana. Istaknuto je da će se većina događanja odvijati u izvornim, povijesnim ambijentima kroz izložbe, koncerte, opere, scenska uprizorenja, povijesne šetnje.


Između ostalog najavljena je izložba "900 godina Frankopana" autorice Margite Cvjetinović koja se u svibnju otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, zatim serija koncerata u izvedbi najpoznatijih ansambala koja djeluju na području Europe, a bave se srednjovjekovnom glazbom koji će činiti središnji dio Ljetnih priredbi Krk, potom opera "Nikola Šubić Zrinski" koja će biti premijerno izvedena u listopadu u HNK Ivana pl. Zajca kao i druge manifestacije.
 
Uz pročelnika Jurešića na zagrebačkoj promociji ovog županijskog projekta govorila je i Biserka Bilušić Dumbović, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci te arhitekt Krešimir Rogina.

Komentari