Ostalo 20. lipanj 2018.

Riječko podzemlje ponovo se budi

Riječko podzemlje ponovo se budi
Riječki tunel nakon više od mjesec dana ponovo otvara svoja vrata sutra u 10 sati.  Atraktivna turistička lokacija u srcu Rijeke spremna je za nove posjetitelje.
 
Tunel je prethodno zatvoren početkom svibnja zbog štete uzrokovane vandalizmom. Štetu na samom tunelu sanirao je Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke i Turistička zajednica grada Rijeke. Trošak sanacije elektroinstalacija iznosio je oko 25.000,00 kuna plus 5.000,00 kn za čišćenje i zamjenu uništenih elemenata u Riječkom tunelu. Radi dodatnih sigurnosnih uvjeta uskoro će biti postavljen i video nadzor u cijelom Riječkom tunelu. Ovim dodatnim sigurnosnim aktivnostima i dodatnim kontrolama nastoji se spriječiti bilo kakav oblik vandalizma i eventualni troškovi koji nastaju kao rezultat toga.
 
Tunel je otvoren za posjete svaki dan od 10 do 20 sati.  Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida  i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz. U izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti. Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.
 
Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova. Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.

Komentari