Ostalo 26. veljača 2017.

Rijeka maškara “potekla” Korzom

Rijeka maškara “potekla” Korzom
Maškarana Rijeka danas je “potekla” riječkim Korzom. Međunarodna povorka, veliko finale 34. Riječkog karnevala, okupila je više od 10.400 maškara, raspoređenih u 110 karnevalskih grupa sa 74 alegorijska kola.
 
Od početka Riječkog karnevala u siječnju vrijeme je jednostavno proletjelo, a kako i ne bi uz sve što se događalo u proteklih mjesec i pol dana- karnevalske zabave, koncerte, pjesmu i ples, sva karnevalski obojena sportska, gastronomska, humanitarna događanja... Kao šlag na torti i najbolji način za obilježiti kraj ovogodišnjeg Riječkog karnevala, ovu je nedjelju centar grada protresla jedinstvena i najveća Međunarodna karnevalska povorka.  
 
Više od 10.400 sudionika u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola kroz svoje maske je pokazalo što ih u posljednjih godinu dana inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije... Crvenkapica i vuk, Gospodari prstenova, Princeza na zrnu graška, Šuma Striborova, Shrek i Fiona, Petar Pan… donijeli su na Korzo čaroliju bajki i poznatih priča, dok su nas gejše i samuraji, Vikinzi, Jamajčani, Teksašani i ostali proveli duž zemaljske kugle. I onda još stotine drugih karnevalskih priča… Uz 16 grupa iz ostatka Hrvatske, povorka je međunarodni predznak imala zbog brojnih dragih gostiju iz inozemstva- iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje- Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja) te mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG “Par-Nepar” s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.
 
Prolaskom posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, na pozornici se odvila gorko-slatka ceremonija vraćanja ključa Grada iz ruku maškara gradonačelniku Rijeke. Paljenjem pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, Riječki karneval je službeno priveden kraju, dok se neslužbeno nastavio na brojnim maškaranim zabavama, a njegov duh živjet će još i kroz ožujak kroz humanitarnu izložbu fotografija Foto studija Kurti “Nasmijana lica Riječkog karnevala”.
 
Snimku povorke možete pogledati ovdje, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri moći će se pogledati u dva dijela- u subotu 4. ožujka oko 10:15 te drugi dio u nedjelju 5. ožujka oko 9:30. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 32 stranice u Novome listu u ponedjeljak 27. veljače.