Ostalo 25. ožujak 2017.

Službeno proglašeni sudionici projekta "27 susjedstava"

Službeno proglašeni sudionici projekta "27 susjedstava"
U Krku je održano službeno proglašenje 27 zajednica koje su putem javnog poziva za iskaz interesa odabrane sudjelovati u "27 susjedstava", jednom od sedam programskih pravaca u sklopu Rijeka 2020- Europske prijestolnice kulture.

Sudionici projekta 27 susjedstava su: Lovran, Opatija, Kastav, Kostrena, Praputnjak, Novi Vinodolski i Crikvenica, Gornji Kuti, Fužine, Brod na Kupi, Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Matulji, Čavle, Jelenje, Krk, Cres, Malinska, Vrbnik, otoci Unije i Rab, riječke četvrti Pehlin, Drenova, Turnić- Mlaka ti Škurinje te Sveučilišni kampus. 

U ime Primorsko-goranske županije proglašenju su prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, zamjenici župana Marina Medarić, Marko Boras Mandić i Petar Mamula te pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.
 
Programski pravac "27 susjedstava" ima za cilj osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja. Organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti, različiti kulturni programi te ostali sadržaji od interesa za lokalnu zajednicu.
 
Susjedstva predstavljaju timovi, koji će biti educirani kako bi mogli kvalitetno osmišljavati i provoditi projekte i programe, uključivati članove lokalne zajednice te surađivati sa sličnim zajednicama u inozemstvu. Kroz "27 susjedstava" formirat će se neformalna mreža aktera u kulturi, a svaka od uključenih zajednica ostvarit će suradnju s po jednom zajednicom iz svake od zemalja članica EU.
 
Finale čitavog programa dogodit će se u 2020. kroz "Festival susjedstava" na kojem će lokalne zajednice javno predstaviti sebe, svoj rad i svoja međunarodna partnerstva.
 
Erik Fabijanić pozdravio je prisutne rekavši kako je Primorsko-goranska županija županija koja se ponosi svojom raznolikošću. Predsjednik skupštine rekao je da je rijetko vidjeti tri zamjenika župana i predsjednika skupštine na istom mjestu osim Županijske skupštine, ali da je to upravo razlog današnjeg posjeta jer svatko dolazi iz druge sredine županije i predstavlja  jedan dio svog susjedstva.
 
"Poznajemo specifičnosti malih sredina koje su bogate svojim biserima kulture, a kulturu ne čine samo spomenici već i ljudi. Radujem se Festivalu susjedstava 2020. i Županija je uz vas," rekao je Fabijanić.
 
Nakon pozdravnih govora u kojima su se obratili okupljenima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, pročelnik UO za kulturu sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, gradonačelnik Grada Krka Dario Vasilić, direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnjić i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel održan je kratki umjetnički program u kojem su sudjelovali razni izvođači iz odabranih susjedstava, a pod redateljskom palicom Jorgea Correa Bethencourta.