Ostalo 1. lipanj 2021.

Sve je spremno za 22. izdanje riječkog praznika jedrenja

Sve je spremno za 22. izdanje riječkog praznika jedrenja
U Rijeci će se od 5. do 13. lipnja 2021. godine održavati 22. Fiumanka, međunarodno jedriličarsko događanje s bogatim pratećim programom. 

22. tradicionalna regata krstaša Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena medijska regata zajedrit će ove godine 12. lipnja. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike, uz tradicionalne majice koje dobivaju sve posade i besplatan vez u riječkoj luci. 
Da je Fiumanka više od regate, to će dokazati i ove godine s bogatim pratećim programom na moru i kopnu. Događaj je to koji Riječani i njihovi gosti očekuju čitave godine, kada se Kvarner zabijeli stotinama jedara i koji drugog vikenda u lipnju, u čast zaštitnika grada Rijeke svojim jedrima ogrne različite druge programe.

Jako mala Fiumanka na Platku

Ovogodišnju Fiumanku otvorit će drugo izdanje regate modela Jako mala Fiumanka za klasu Dragon, koja će se održati 5. lipnja na jezeru omiljenog riječkog skijališta Platak uz nastup nekih od najuspješnijih sudionika dosadašnjih “velikih” Fiumanki. Regata je dio Festivala sporta u organizaciji Saveza sportske rekreacije PGŽ “Sport za sve”. 

Istog dana u Kostreni će se održavati likovni susret humanitarnog karaktera Ex tempore u organizaciji Udruge Projekt +/-60, uz potporu Turističke zajednice općine Kostrena i udruge Veli pinel. Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša KPA Kostrena održat će 27. izdanje ekološke akcije Eko Kostrena kojoj će se pridružiti i Centar kulture Kostrena donacijom bio kugli s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje mora.

Humanitarni karakter

Budu li to epidemiološke prilike dopustile, u četvrtak 10. lipnja, u večernjim satima na brodu Marina Udruga Projekt +/-60, organizirat će donacijsku aukciju slika nastalih prethodnog vikenda u Kostreni uz zabavni program pod nazivom “Platno, kist, rock i twist”, u kojem će nastupiti udruge LP rock, Projekt bend i La bamba. Sredstva se prikupljaju za Sigurnu kuću udruge U.Z.O.R.


Osim jedrenja i zabave, Fiumanka je posljednjih godina postala mjesto susreta i dijaloga o važnim temama poput održivosti i očuvanja prirodnih resursa, posebno našeg mora. U petak 11. lipnja, kao dio Fiumanke održat će se Business Woom Day, poslovno događanje u hibridnom formatu na kojem će se unatoč epidemiološkim okolnostima zahvaljujući novim tehnologijama razgovarati o održivosti i mobilnosti na globalnoj razini. Business Woom Day posvećen je energetskoj održivosti, zelenoj ekonomiji i utjecaju klimatskih promjena na razvoj mediteranske i pomorske industrije i dio je Europskog zelenog tjedna i 10. energetske konferencije otoka Krka. Mjesto održavanja panela je Botel Marina dok će sudionici u popodnevnim satima zajedriti na prvoj Business Woom regati. Organizator događaja je tvrtka Business Sailing and Woom iz Zagreba koja je prepoznala značaj i potencijal Fiumanke.

Kvarner Wines Festival WineRi

Od 11. do 13. lipnja u samom središtu grada održavat će se zanimljivo trodnevno događanje Placa pod zvjezdanim riječkim nebom čiji su organizatori Galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu trgovine autohtonih proizvoda “Kašetica primorsko- goranska”, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica omiljene riječke regate dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade  zavladati kreativci i glazbenici. U neposrednoj blizini, na Trgu Riječke rezolucije od 10. do 12. lipnja održavat će se trodnevni festival vina Kvarner Wines Festival WineRi na kojem će se predstaviti renomirani vinari Kvarnera u organizaciji Zadruge vinara Vina Kvarnera. U centralnom dijelu luke, na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u večernjim satima održat će se besplatan koncert povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojem će nastupiti bend Grooversi.
 
U subotu 12. lipnja zajedrit će 22. Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena jednodnevna medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike (ne plaća se startnina), uz tradicionalne majice i besplatan vez u riječkoj luci za sve posade.

Dnevni i večernji glazbeni program

Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke besplatan koncert grupe Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija.

U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru održat će se prezentacija windsurfa i Electro Foil-a u organizaciji Marotti Windsurf Centra, a u nedjelju će zajedriti i 1. SUP Fiumanka u organizaciji VOP Sup Teama kao i već tradicionalne humanitarna Rotary regata u suradnji s Rotary klubom Rijeka. Građanima Rijeke i posjetiteljima Fiumanke predstavit će se i veslači Veslačkog kluba Jadran. 
Unatoč svim izazovima organizacije u neizvjesnosti koju donosi korona, uspješno se nastavlja lijepa riječka priča pod jedrima. 

Sve informacije o Fiumanki i pratećim programima mogu se pronaći na mrežnim stranicama regate https://fiumanka.eu/  kao i stranicama organizatora navedenih programa.