Ostalo 9. lipanj 2022. V.A.

Sve je spremno za 39. opatijsku Balinjeradu

Sve je spremno za 39. opatijsku Balinjeradu
Balinjerada, opatijski karnevalski brand, ove će subote 11. lipnja, doživjeti jedinstveno izdanje koje je predstavljeno danas, na press konferenciji održanoj u opatijskom hotelu Bristol. 

Opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin podsjetio je da se ljetno izdanje Balinjerade najavilo u zimskom terminu, kada se tradicionalno održava ova popularna manifestacija, ali se zbog pandemije nije moglo održati. Pozvao je svih da dođu u subotu u Opatiju uvjeren kako će to biti večer za pamćenje te da će grad obilježiti čak 41. izdanje ovog događanja u punom sjaju.

Ovogodišnja Balinjerada se održava u organizaciji Grada Opatije i TZG Opatije, a u realizaciji agencije Omnes, čiji je predstavnik Vjeko Alilović upoznao okupljene predstavnike medija s brojnim detaljima koji će ovu manifestaciju doista učiniti posebnom. Kako je najavio Alilović, promet se kroz Opatiju zatvara u subotu od 16 sati (te otvara u 4 sata ujutro u nedjelju) i to na potezu od skretanja za opatijsku luku do Slatine, a cijela Balinjerada će vizualno sličiti na noćne utrke Formule 1. Tako će cijela staza biti posebno osvijetljena, iznad prometnice bit će postavljene rampe sa semaforom na startu te dimnim, svjetlosnim i pirotehničkim elementima na stazi, duž cijele staze bit će postavljene zaštitne ogradice zbog osiguranja publike i sudionika, a kao nekad na VNJ u Preluku, opasna mjesta bit će dodatno zaštićena gumama i balama slame. Na startu će voditelj biti Mario Lipovšek Battifiaca, u sredini staze Borna Šmer, a na cilju Dražen Turina Šajeta.


U 18 sati na Kukaldromu Slatina započet će Kukalka te će tako Opatijski kukali po deveti put biti dio Balinjerade. U 19 sati, na stazi započinju probe natjecatelja te će krenuti i "Taxi balinjere”, koje će zainteresiranima omogućiti vožnju stazom uz vozača i tako pružiti jedinstven doživljaj samoj publici. U 20:15 zatvara se staza te će safety car pregledati da li je sve spremno za utrku. U 20:30, na startu kod hotela Bristol, proglasit će se početak utrke te će trasom krenuti Mažoretkinje Kvarnera i Istre uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran, nakon kojih će stazom proći i uzvanici na karićima. Nakon njihovog mimohoda započet će i utrke u tri skupine koje se natječu u brzini: Motopatini, Unjuli i Dvojki te će se po završetku utrka na ciljnoj pozornici odmah i proglasiti te darivati najbrže, ali i najsporije. Natjecatelji, koji se prijave na startu te dobiju broj i majicu, će se natjecati za pehare, medalje, pjenušac ali i za poklon bonove pokrovitelja Studija za masažu Noa iz Opatije. 

Nakon tri natjecanja u brzini, na stazu će i kategorija Merikanska vozila koja se natječu za nagrade "za lepo videt" tj. za ukupan dojam, a o najboljima će odlučivati posebna komisija koju čine: novinarka Aleksandra Kućel Ilić, poznati umjetnik Vedran Ružić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić te legendarni voditelj i karnevalist Valerio Benčić Vale. Ista će komisija odabrati i Miss Balinjerade kojoj će doživotni počasni direktor utrke Duško Jeličić Dule uručiti lentu, cvijeće i pjenušac. 


Po proglašenju najboljih u posljednjoj disciplini, na stazu će i karnevalske grupe koje će svojim mimohodom uveličati cijelu manifestaciju. Prijave za dolazak grupa su otvorene do petka u 20 sati, a već sada su svoj dolazak potvrdili Lumber klub Opatija, Opatijke 90-60-90, Vavek parićani, Opatijski kukali i Latarići.

Defileom grupa završit će dio događanja na samoj stazi, a nakon toga se manifestacija seli na opatijsku Ljetnu pozornicu gdje će se održati koncert Šajete. Poznati je glazbenik najavio spektakl kojim će obilježiti 50 godina života, izložiti neke od važnijih predmeta iz njegovog života (kolijevku, gitaru...), a gosti će mu biti isti oni koji su bili na njegovom prvom koncertu 1994.- Alen Vitasović, Mario Battifiaca i Duško Jeličić kojima će se priključiti i Puhački orkestar Lovran. Kako je Šajeta najavio, koncert će biti prilika i za skupljanje donacija za akciju "Vjerujete li u čudo?" kojoj će se i on priključiti posebnom donacijom uz pomoć gostujućih izvođača. Napomenimo, kako će prije i poslije koncerta okupljene zabavljati DJ Dog koji će dati i poseban doprinos dobrom raspoloženju odabranim repertoarom.


Duško Jeličić Dule je izrazio posebno zadovoljstvo što će ovogodišnje izdanje Balinjerade biti doista jedinstveno, a i sam se čudi da je toliko godina prošlo od prvog spuštanja na balinjerama. U cijeloj povijesti Balinjerade nikada nije padala kiša, prognoza je za subotu odlična te će, kako je rekao Dule, ovo biti još jedna večer za pamćenje posebno naglasivši kako je sjajno da će utrka imati i svoj after party na Ljetnoj.