Ostalo 14. travanj 2023. Klaudio Vrančić

Svečanom akademijom obilježeno 30 godina naše Županije

Svečanom akademijom obilježeno 30 godina naše Županije
Svečanom akademijom u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner obilježeno 30 godina Primorsko-goranske županije, među brojnim uzvanicima i hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Primorsko-goranska županija je, u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, svečanom akademijom obilježila svoj dan, ali i jubilej- 30. obljetnicu od konstituiranja Županije, kao regionalne samouprave.


“Taj put je bio izrazito dinamičan. Svim mojim suradnicima i svima koji su nam bili partneri i podrška želim zahvaliti jer smo zajedno odradili puno i učinili da ova Županija već godinama bude u vrhu Hrvatske. Na stotine projekata- kapitalnih, malih, europskih, srednjih, drugačijih, zajedničkih, posebnih… Vidljivih u prostoru u svakom kutku naše županije i prisutnih u životu naših stanovnika. U svim sektorima naše izravne nadležnosti, školstvu, zdravstvu, socijali, upravljanju pomorskim dobrom, brigom o prirodnoj i kulturnoj baštini, sportskoj infrastrukturi, sustavom županijskih cesta, prostornom planiranju napravljeni su veliki i itekako vidljivi iskoraci. Neke ustanove poput naših županijskih bolnica na Rabu, Lošinju, Crikvenici i Opatiji doživjele su potpunu transformaciju, razvili smo Platak kao najveći prostor sporta i rekreacije u županiji, valorizirali našu kulturnu baštinu na čelu s projektom Putovima Frankopana i glazbenom ostavštinom Ivana Matetića Ronjgova. Posebno smo vodili računa o podizanju standarda zaštite prirode i okoliša, poticali razvoj naših ruralnih područja, poduzetništva, poljoprivrede, razvili partnerski odnos s našim gradovima i općinama te očuvali političku i proračunsku stabilnost, posvećeni svakom dijelu naše županije- priobalju, Gorskom kotaru i našim otocima”, istaknuo je župan Zlatko Komadina, čestitavši ovogodišnjim laureatima: “Županija su u prvom redu ljudi koji žive na ovom prostoru omeđenom administrativnim granicama, a možemo biti ponosni što naš kraj čine vrijedni i tolerantni ljudi.”


Laureati Janeš, Usmiani, Mohović, BK SV. Jakov, KČS Grobnišćine

Tom su prilikom nagrade za životno djelo dodijeljene Ivanu Janešu i Ivi Usmianiju dok su godišnje nagrade pripale Boćarskom klubu “Sv. Jakov” Jadranovo, Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine i Robertu Mohoviću.

Velikoj je svečanosti u Opatiji prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji se osvrnuo na proteklih 30 godina, istaknuvši Primorsko- goransku županiju kao poželjnu županiju u kojoj je život lijep, a standard dobar. 


Okupljene je pozdravio i predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić, a Svečanu akademiju su prisustvom uveličali i brojni uzvanici, među kojima i župani, saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici, djelatnici županijskih i državnih institucija i  gospodarstvenici.

Svečanost su pjesmom “ukrasili”: Katja Budimčić Sabljar, Mario Lipovšek Battifiaca, Damir Kedžo, Mia Negovetić i Damir Urban.