Ostalo 10. listopad 2016.

Turistička sezona na Kvarneru rušila rekorde

Turistička sezona na Kvarneru rušila rekorde
Nakon rekordne 2015. turistička sezona na Kvarneru je i ove godine rušila rekorde. U odnosu na proteklu godinu ostvaren je značajan porast broja noćenja od 6%.

"To znači da je sezona bila dobro pripremljena. Dolasci su također porasli za 4%, a ova razlika u odnosu na noćenja znači da se boravak produžuje. Uzrok tome je ustrajan rad na razvoju programa i aktivnosti za turiste. Porast se bilježi i u predsezoni, a prvi rezultati posezone su vrlo dobri. Rujan je bio čak 19% bolji u noćenjima u odnosu na 2015. godinu,” istaknula je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov na današnjem županovu press kolegiju. 

U strukturi posjetitelja na vodećem mjestu i dalje su Nijemci s 30% udjela u noćenjima na Kvarneru, ali njihov broj se u odnosu na prošlu godinu povećao za 9%. S obzirom na to da je većina promotivnih aktivnosti i sajmova bila na njemačkom tržištu, to potvrđuje da se trud isplatio.

Nagrade za Gorski kotar i Kvarner

Osim izvrsnih turističkih rezultata, kvaliteta turizma Primorsko- goranske županije rezultirala je i nagradama. U Ljubljani je Gorski kotar ušao među 30 najboljih održivih destinacija na svijetu, a u Beogradu je Kvarner dobio Brand Leader Award za vodeću turističku regiju u jugoistočnoj Europi. U sljedećim danima Kvarneru će biti dodijeljena i nagrada udruženja turističkih djelatnika Skal International, koje je projektu "Mala barka" dodijelilo treću nagradu.

Priprema se i Strategija razvoja turizma, važan dokument koji analizira kako ove dobre rezultate učiniti još boljim. Radi se o dokumentu koji se sastoji od 4 dijela. Jedan je detaljna analiza stanja koja je provedena na temelju niza radionica na terenu gdje su uključeni djelatnici u turizmu kako bi mogli reći što treba promijeniti i u kojem smjeru treba ići. Ostali dijelovi su sama izrada te strategije, marketinški plan i operativni plan koji daje smjernice što treba činiti u sljedećem razdoblju.

Izvor: PGŽ
Foto: arhiva