Ostalo 12. ožujak 2021.

TZG Opatija predstavila novu mapu Lungomare

TZG Opatija predstavila novu mapu Lungomare
Točno pred 11 desetljeća dovršeno je obalno šetalište Franje Josipa I., diljem svijeta poznato kao Lungomare. Turistička zajednica grada Opatija pripremila je niz aktivnosti povodom ovog jubileja, a prva među njima je nova, kreativna i originalna mapa koja Lungomare predstavlja na jedan sasvim drugačiji način.

Lungomare ove godine slavi 110 godina postojanja u svome “punom sjaju”. Davne 1911. godine dovršena je izgradnja obalnog šetališta koja povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri. Tada, prije točno 11 desetljeća izgrađena je posljednja etapa promenade koja je postala jedan od glavnih simbola Opatije. Turistička zajednica grada Opatije osmislila je niz aktivnosti s ciljem promocije jedinstvene šetnice koja je motiv brojnih fotografija, umjetničkih djela, ali i lijepih sjećanja brojnih stanovnika i posjetitelja rivijere.  


Obalno šetalište Franje Josipa I. gradilo se u etapama. Prva etapa građena je od 1885. do 1889. godine, a posljednja, ona do Lovrana, završena je 1911. godine. Upravo je to povod  niza aktivnosti Turističke zajednice grada Opatija kojima će se promovirati Lungomare, koji obilježava sklad austrougarske arhitekture u spoju sa stjenovitom opatijskom obalom i prekrasnim pogledom na more.

Lungomare je omiljeno mjesto za šetnju Opatijaca i gostiju Opatije, a te će šetnje dobiti jednu sasvim novu dimenziju zahvaljujući novoj, originalnoj i drukčijoj mapi obalnog šetališta. Ona izgledom evocira slavna povijesna vremena, a posjetiteljima prikazuje posebnost šetnice što se proteže obalom od Voloskog do Lovrana, kao i bogatstvo i raznolikost povijesnih i turističkih znamenitosti nanizanih uz Lungomare.


“Deset kilometara duga, jedinstvena i šarmantna šetnica Lungomare danas je adut po kojem smo prepoznatljivi u svijetu. Lungomare pobuđuje emocije u svakom posjetitelju grada, ali i u svakom Opatijcu pa je tako i mapa Lungomare realizirana u suradnji s Opatijcima. Izradu karte povjerili smo fotografu i dizajneru Romanu Groziću, a tekst potpisuje Amir Muzur. Nova mapa predstavit će Lungomare u novom svjetlu, ali i sama za sebe predstavlja jedan originalni, atraktivni i kreativni proizvod  kao prilika za upoznavanje s lokalnom poviješću i brojnom znamenitostima Opatije. U izradi je i novi plan grada koji će se temeljiti na novom vizualnom rješenju mape. Ovaj projekt zaživjet će i u virtualnom svijetu. U izradi je interaktivna, digitalna mapa šetališta kojoj će se moći pristupiti putem računala, pametnih telefona i tableta. Projekt ima puno širi doseg od same mape, jer uključuje i postavljanje interpretacijskih verzija mape na više lokacija uz Lungomare. Promocija našeg obalnog šetališta uključivat će i niz kulturnih, edukativnih i zabavnih događanja i aktivnosti tijekom 2021. godine, u kojima će sudjelovati glazbenici i ostali umjetnici”, kazala je direktorica Turističke zajednice Suzi Petričić.


Duž prometnice kroz Opatiju postavit će se turistička signalizacija koja će označiti prilaze prema obalnom šetalištu.