Ostalo 18. ožujak 2020.

Vrijedna donacija bolnici od strane Rotary kluba Rijeka

Vrijedna donacija bolnici od strane Rotary kluba Rijeka
Prijeko potrebna oprema- kolica za prijevoz pacijenata, vrijedna 20 tisuća kuna donirana su Klinici za anesteziologiju na lokalitetu Kantrida. 

Područje djelovanja Rotary kluba Rijeka je humanitarno djelovanje u korist građana lokalne zajednice, a zdravlje je jedno od najvažnijih ljudskih prava, stoga su brojne donacije kluba usmjerene upravo prema ustanovama koje brinu o zdravlju. Ovoga puta prijeko potrebna oprema- kolica za prijevoz pacijenata, vrijedna 20 tisuća kuna donirana su Klinici za anesteziologiju na lokalitetu Kantrida. 

Rotary klub Rijeka do sada je organizirao različite humanitarne aktivnosti za bolnice i škole. Putem zaklade dr. Viktor Ružić stipendira mlade i nadarene umjetnike, učenike i studente te kroz internacionalnu aktivnost podupire rad različitih udruga i ustanova. 

Udruga gluhih i nagluhih osoba PGŽ, Osnovna škola Pećine, Fortica iz Kraljevice samo su neke od ustanova za koje su se prikupljala sredstva. Kroz akciju Budi tu, Rotary klub Rijeka do sada je uredio i opremio nekoliko odjela Klinike za pedijatriju na Kantridi.  


Pored stvaranja boljih uvjeta za najmlađe pacijente i njihove roditelje na lokalitetu Kantrida, Rotary klub Rijeka prikupio je i sredstva za kupnju stolice za kemoterapiju Odjelu onkologije, donirao preko 60 mrežnih pisača vrijednih preko 200 tisuća kuna za potrebe KBC-a, Odjelu za aritmije i elektrostimulaciju srca Zavoda za kardiovaskularne bolesti na Sušaku prošle godine donirana su prijeko potrebna kolica za prijevoz nepokretnih i teško pokretnih bolesnika u ležećem položaju između operacijskih sala i soba (stretcher), vrijedna oko 20 tisuća kuna, a isti takav stretcher ovoga puta doniran je Klinici za anesteziologiju na lokalitetu Kantrida na kojem se godišnje obavi 1800 operacija uz 1000 kirurških i oko 800 pedijatrijskih pregleda. 

Radi se o opremi koja nije važna samo za mobilnost pacijenata, nego u ovom posebno zahtjevnom trenutku kada se Hrvatska suočava s epidemijom Covid- 19, uvelike olakšava i rad medicinskom osoblju prilikom transporta pacijenata do ambulanti, dijagnostičkih pregleda i kirurških sala. Postojeća kolica za prijevoz pacijenata Klinike za anesteziologiju su dotrajala i ne udovoljavaju uvjetima sigurnosti. 

Vrijedi napomenuti da KBC Rijeka gravitiraju pacijenti s područja triju županija- Primorsko- goranske, Istarske i Ličko-senjske županije tako da riječki KBC skrbi o približno 100.000 djece i adolescenata. Sredstva su prikupljena kroz District grant- zajednički projekt klubova hrvatskog Rotary Distrikta 1913. čija je uprava prepoznala važnost ove nabave i uz članove Rotary kluba Rijeke pomogla u nabavci ove neophodne opreme.