Ostalo 26. lipanj 2017.

Vrući četverodnevni retro- party u Opatiji

Vrući četverodnevni retro- party u Opatiji
Ludilo na opatijskim ulicama počet će u četvrtak i potrajati sve do nedjelje, a najveći “šušur” bit će u petak i subotu kad će promet središtem Opatije biti zatvoren, a glazba, ples i tisuće posjetitelja ispunit će glavnu ulicu. Uz popularne grupe koje će evocirati “zlatne dekade” glazbene povijesti prošlog stoljeća nastupit će i slavna glazbena imena: svjetska rockabilly zvijezda Marco Di Maggio, jedna od najboljih rock grupa u regiji Atomsko sklonište, The Beatles Revival Band i Marko Tolja, a neizostavan će biti i uvijek izvrsno posjećeni noćni tulum pod najvećom disco- kuglom na Ljetnoj pozornici na kojem će hitove vrtjeti DJ Luca Montecchi.
 
Ritam disco glazbe, rock'n'rolla, rockabillyja i evergreena rasplesat će Opatiju u posljednjim danima lipnja i prvom vikendu srpnja, a glazbenici, umjetnici, plesači, akrobati, pin- up djevojke, hostese na rolama, zabavljači na štulama, žongleri, crtači karikatura i posjetitelji koji se mjere u tisućama ispunit će glavnu opatijsku ulicu na novom izdanju RetrOpatije koje će potrajati čak četiri dana- od 29. lipnja do 2. srpnja. 
 
Program na pedesetak lokacija
 
Program će se odvijati na skoro pedesetak lokacija na potezu od Voloskog do Slatine: u hotelima, kafićima, restoranima, trgovinama i drugim objektima, a glavne lokacije bit će trg ispred opatijske tržnice, platoi ispred hotela Paris i hotela Imperial, park ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Vila Angiolina, Ljetna pozornica i kupalište Slatina na kojem će se postaviti buvljak, fliperi u duhu sedamdesetih i osamdesetih godina, ali i omogućiti prostor za predstavljanje opatijskih umjetnika poput Ede Mihovilić, Claudia Franka, Vedrana Ružića i Kosenke Šikić.
 
Atmosfera ludog provoda uz putovanje kroz vrijeme neće vladati samo javnim prostorom, već i praktički svim izlozima i terasama u gradu, jer svoj su obol u obilježavanju jedne od najposjećenijih i najhvaljenijih opatijskih manifestacija dali brojni hotelijeri, ugostitelji, trgovci i obrtnici.

 
Rockabilly četvrtak
 
Svaki od četiri dana ove manifestacije obilježit će posveta jednom žanru koji je definirao “zlatne godine” opatijske i svjetske glazbene povijesti i nastupi popularnih bendova predvođenih poznatim imenima. Četvrtak, 29. srpnja, dan je posvećen rockabilly glazbi, a njegova će zvijezda biti Marco di Maggio s bendom, svjetski poznati gitarist i prvi Europljanin koji je primljen u Rockabilly Hall of Fame. Glavna pozornica u jutarnjem dijelu bit će prostor ispred UP Juraj Šporer gdje će se od 10 do 11 sati održati plesna radionica za djecu u organizaciji DND-a Opatija. Večernji program će započeti na tržnici gdje će u 20 i 21:30 sati nastupiti Folklorni ansambl Zora, prvo s koreografijom “Štenta j' bil v' Amerike” posvećenom lokalnoj glazbenoj tradiciji, a nakon toga Bunjevačkim plesovima, dok će uz njih do 23 sata nastupati Trio Asi. Villa Angiolina ugostit će izložbu Hrvatskog muzeja turizma i Dražena Turine- Šajete naziva “Opatijske pikolece”. Koncert i otvorenje ove zanimljive izložbe bit će u četvrtak, u 20 sati. Atraktivan program u rockabilly stilu omogućit će hotel Kvarner na čijoj će se terasi u programu nazvanom Rockabilly Combo okupiti tri najpopularnija “retro- banda” ovih prostora: Mississippy Queen, Pacific Bullets i Dellboys s programom usmjerenim upravo prema eri kokotica i rasplesanih kukova. Ispred Šporera već od 18 sati hitove će vrtjeti DJ Rabbit. Vrhunac ove večeri bit će nastup izvrsnog benda The Di Maggio Connection predvođenog karizmatičnim gitaristom Marcom Di Maggiom koji će početi u 23 sata. 
 
Rock’n'roll petak
 
Uzavrelo središte grada bit će u petak, 30. lipnja i u subotu 1. srpnja zatvoreno za promet, a umjesto automobila, pločnikom će zavladati oldtimeri Liburna Classic Cluba, Old timer cluba Riječka Fićo scena, Vespe Vespa Kluba Rijeka i Tomosovi motori Oldtimer Cluba Rijeka, opatijski vatrogasci koji će se predstaviti retro vatrogasnim kamionom iz '54-te i igrama za velike i male, ali i ugostitelji i obrtnici, frizeri i šminkeri koji će svoje djelatnosti izvesti izvan zatvorenih prostora i prezentirati u stilu neke od važnijih glazbenih dekada 20. stoljeća.
 
Petak će biti posvećen rock'n'roll glazbi i nešto “žešćim” glazbenim izričajima, pa će tržnicom odjekivati punk uz Take it Dee Dee, Ramones Tribute Band i i heavy metal uz SuperBake, ispred hotela Paris od 18 sati hitove će zavrtjeti DJ Marko. Na lokaciji nasuprot Tisak Medije Remisens Entertainment & Acitivity Team glazbom i plesom dočarat će dramatično razdoblje sredine prve polovice 20. stoljeća uz mjuzikl All About Chicago, dok će ispred Imperiala program The Best of Rock predstaviti DJ Bobo Grujičić od 19 sati te jedan od najboljih cover bendova ovog područja- grupa Padre. Prostor ispred Šporera u jutarnjim satima će ponovo biti rezerviran za djecu uz plesnu radionicu i čajanku, a od 21 sat glazbom će ga ispuniti SuperCover Band. Kralj rock'n'rolla zavladat će Malom Ljetnom pozornicom od 21 sat u izvedbi Memphis Duo Elvis Presley Show.

 
Disco subota
 
Subotnji program uglavnom će biti posvećen disco- eri, no tu će “dobrodošli uljezi” biti jedan od najboljih rock bendova bivše države, pulsko Atomsko sklonište, koje se u Opatiju vraća dvadesetak godina nakon posljednjeg koncerta u ovom gradu. Akustik tri Tri kralja nastupit će na vološćanskom Mandraću, autori nezaboravnih klasika kao što je “Žuti kišobran” ili “Treba imat dušu” nastupit će ispred hotela Paris od 21 sat, a prije toga publiku će u programu nazvanom Rock nostalgija zagrijati DJ Bobo Grujičić. Na tržnici će u programu protkanom disco i rock'n'roll glazbom od 20 sati nastupiti grupa Dellboys, a od 22 sata DJ Sajo, dok će ispred hotela Imperijal od 20 sati zasvirati SuperCover Band. Dance hitovi devedesetih vrtjet će se ispred Šporera, Lido Bevanda Beach ugostit će više od 150 plesača na Salsa & Sensual Party od 16 do 20 sati, a u Villi Angiolini nastupit će Vedran Ružić Quartet od 20 sati. Spektakularni vrhunac večeri ugostit će Ljetna pozornica, gdje će se pod velikom disco- kuglom održati Najveća disco zabava s DJ Lucca Montecchi. 
 
Evergreen nedjelja
 
Nedjelja će donijeti svojevrsno “smirivanje” uzbudljivom četverodnevnom festivalu, koji će završiti uz lagane note “koje ne stare”, odnosno evergreen glazbu, a glavne će zvijezde biti Marko Tolja i The Beatles Revival Band. Domaće “bube” nastupit će ispred Šporera od 19 sati, dok će u Villi Angiolini repertoar posvećen bezvremenim domaćim i stranim hitovima otpjevati „riječki Sinatra“ od 20 sati. U 21 sati u Voloskom se sprema jazz poslastica Darko Charlie Jurković Tria. 
 
Posebna regulacija prometa
 
U petak, 30.06. i subotu, 01.07. u 17 sati se zatvara Ul. M. Tita od raskrižja s Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine (ex. hotel Zagreb); cesta se otvara sljedeće jutro u 5 sati ujutro. Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.