Bakar 22. lipanj 2015.

Bakrani prošetali kroz povijest

Bakrani prošetali kroz povijest
Šetnjom kroz povijest svečano je otvoreno Margaretino leto u Bakru. Kiša i prohladno vrijeme nisu obeshrabrili brojne znatiželjnike da prošeću bakarskim uličicama i trgovima te se vrate u prošlost, kroz brojne prezentacije, radionice, degustacije, igrokaze i klapsku pjesmu.
 
Za one koji su željeli naučiti nešto više o bogatoj kulturno- povijesnoj baštini Bakra organizirana su i stručna vođenja, kroz koja su posjetitelji mogli saznati nešto više o Frankopanskom kaštelu, Crkvi sv. Andrije ap., Kripti i katakombama, Crkvi sv. Križa, Biskupiji, Rimskoj i Turskoj kući.  

Program je započeo otvorenjem izložbe "Piri Reis- kartograf Sulejmana Veličanstvenog” u Turskoj kući koju su svečano otvorili veleposlanik Turske Ahmet Tuta i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić. 

Posjetitelji su zatim mogli uživati u zanimljivom igrokazu "Čast svakome- veresije nikome“ u izvedbi Podružnice umirovljenika Hreljin. A veliku pažnju privuklo je i uprizorenje starog običaja “Štengel- serenada pod poneštrun” u izvedbi Katedra Čakavskog sabora Bakarskoga kraja i klape Škrljevo. 

Margaretino leto svečano je otvoreno uz Gradsku stražu Bakar i Bakarsku gospodu i kapetane. Gradonačelnik Tomislav Klarić i Sonja Jelušić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra podignuli su zastavu i nazdravili čašom Stare Bakarske vodice, čime je službeno započelo ovogodišnje Margaretino leto. U svom govoru, direktorica se posebno zahvalila svim udrugama i pojedincima koji su sudjelovali u programu “Šetnje kroz povijest”, kao i svim sponzorima Margaretinog leta, a posjetitelja je pozvala da prate brojne manifestacije.

Za kraj je zapjevao i Tedi Spalato u pratnji gitarista te oduševio sve prisutne svojom izvedbom i interakcijom s publikom. 

Izvor: TZG Bakra