Viškovo 10. veljača 2016.

Odzvonilo Cestaru Žičku

Odzvonilo Cestaru Žičku
Zvona su, na pusni utorak, tradicionalno označila kraj maškaranih događanja na Halubju. Halubajski zvončari na Brege su zatvorili posljednje ovogodišnje kolo, a Viškovo je presudilo Cestaru Žičku.

Sjajna atmosfera na prepunom trgu ispred crkve sv. Mateja kulminirala je s prvim zvukovima zvona, što su iz daljine najavljivala veliko finale. Dolazak Halubajskih zvončara izazvao je pusnu eksploziju na Brege. 

Već tradicionalno Halubajci su, na radost brojnih okupljenih, najprije predstavili pomladak. Nakon što su se zdušnom zvonjavom najmlađi pobrinuli za uvod, red je došao na one iskusnije, jače i bučnije. Stotinjak Halubajaca u svom je stilu razgrnulo razdraganu masu i zatvorilo posljednje ovogodišnje kolo. 

Cestar Žičko, koji je po kratkom postupku proglašen krivim za sve nedaće iz protekle godine, planuo je prije no što su se stišala zvona, a s Cestarom su u dim otišli i svi problemi. 

Meštrica Mića Maja potom se teška srca odvojila od općinske blagajne i ključa, koji je ponovno završio u rukama stare- nove načelnice Sanje Udović. Svečanoj primopredaji vlasti svjedočili su i Meštar Toni u društvu nove kraljice Riječkog karnevala Sandre Ložnik Videčak, Sara Saršon kraljica Halubajskega karnevala, kao i predstavnici Općine i Turističke zajednice općine Viškovo.

Uoči dolaska Halubajaca na Brege je atmosferu zagrijala Kunpanija z Halubja, a izvučena je i bogata Zvončarska tombula pa su mnogi, unatoč kišici koja je okupljenima pokušala pokvariti raspoloženje, kući otišli s osmijehom na licu.

Halubje je zazvonilo posljednji puta ove godine, ali i pokazalo da za stare užance nema straha. Viškovo voli svoje zvončare, zvončari Viškovo, a svi zajedno žive pust. 

Komentari