Viškovo 15. veljača 2017.

Predstavljen film "Obahajanja Halubajskeh zvončari"

Predstavljen film "Obahajanja Halubajskeh zvončari"
Promocija filma "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." autorice Tatjane Udović održana je u prepunoj knjižnici OŠ "Sveti Matej" Viškovo.
 
Uvod u predstavljanje filma bilo je zvončarsko kolo “Mićeh zvončari”, učenika OŠ "Sveti Matej", nakon čega je predstavnik “Mićeh zvončari”, Nevio Sušanj, rekao nekoliko uvodnih riječi o tradiciji Halubajskih zvončara kroz povijest te o legendi koja se veže uz njihov nastanak.
 
Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, autorica Tatjana Udović je ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Upravo stoga se odlučila za snimanje filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno- ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja
 
Autorica Tatjana Udović izrazila je zadovoljstvo što je promociju filma mogla održati upravo u svojoj osnovnoj školi- “Sveti Matej” na Viškovu, gdje je ona sama započela sa svojim radom te se zahvalila djelatnicima škole što su omogućili organizaciju promocije filma kao dio kulturne djelatnosti škole. 
 
U ime Halubajskih zvončara, Nevio Sušanj zahvalio je autorici što je na ovaj način doprinijela očuvanju kulture i promocije Halubja.