Viškovo 23. siječanj 2016.

Rijeka maškara preplavila Viškovo

Rijeka maškara preplavila Viškovo
Maškarano i veselo bilo je danas u Viškovu, na 17. “Halubajskom karnevalu”, koji je okupio oko tisuću i pol sudionika raspoređenih u 33 maškarane skupine.

Tradicionalno prva subota poslije Antonje rezervirana je za Halubajski karneval, a ovogodišnje su 17. izdanje otvorile četiri pripadnice ljepšeg spola. Općinska načelnica Sanja Udović, direktorica turističke zajednice Marina Jurić, meštrica Halubajskog karnevala Mića Maja i nova kraljica Sara Saršon predvodile su maškaranu povorku kroz Viškovo. 

No, Sara nije bila jedina s krunom danas na Viškovu. Meštar Toni iskoristio je priliku i predstavio novu kraljicu Riječkog karnevala- Sandru Ložnik Videčak. 
 
Najmlađi oduševili gledatelje

Dva i pol kilometra dugu rutu potom su prošle Halubajke, Limena glazba Marinići i Halubajske mažoretkinje, nakon čega je, na radost brojnih roditelja, red došao na najmlađe. Predstavili su se tako brojni dječji vrtići iz Viškova i okolice, ali i učenici osnovnih škola Sveti Matej i Pehlin. No, mališani s Pehlina nisu došli sami. Društvo su im u povorci radili prepoznatljivi Pehinarski feštari i gospoda. 

Da maskama godine nisu važne još su jednom potvrdili umirovljenici s Viškova, nakon kojih su trasom redom prošli: Mesopusna kumpanija Pašac, Sovinjski pusti, Labinjonska kompanija domoća folšarija te KG Siti i pijani.

Halubajskom karnevalu predznak međunarodni dali su gosti iz Slovenije- Šjme Topolc. Zlatna sredina maškarane povorke kroz Viškovo bila je rezervirana za KU Kataroška iz Dobrinja, KG Sto5 pa o5 i Mesopusnu kumpaniju Grad Grobnik.
 
Halubajski zvončari za kraj

Prva zvona Viškovom su danas odjekivala zahvaljujući Žejanskim zvončarima. Odmah nakon njih, u društvu maškara, zazvonili su i brojni Zametski zvončari.   

Za uvod u veliko finale pobrinuli su se: Farabuti iz Labina, KG Ni vrit ni mimo, Maškare Studena, KG Stare gedore, gosti iz Ivanić Grada- udruga Žaba, bučni Grobnički dondolaši te gosti iz Stona.  

Nakon 32 grupe Viškovo je konačno dočekalo Halubajce. Halubajski zvončari najprije su ponosno predstavili svoju budućnost. Nakon što je kolo na Bregu zatvorio pomladak red je došao na one iskusnije. Na trgu ispred crkve Svetog Mateja, zaštitnika Viškova, više od stotinu Halubajskih zvončara atraktivnim je nastupom zatvorilo svoje kolo, a time i 17. Halubajski karneval. 

Zabava se s glavne prometnice preselila u šator na parkiralištu Milihovo, gdje su okupljene zabavljale grupe Flash i Maestral.

Komentari