Viškovo 18. siječanj 2016.

Sara nova kraljica maškaranog Halubja

Sara nova kraljica maškaranog Halubja
Osamnaestogodišnja Sara Saršon iz Marčelja nova je kraljica 17. “Halubajskega karnevala”. Nakon bespoštedne borbe krunu je preuzela od dosadašnje kraljice Eme Sušanj, koja će Halubje predstavljati na izboru za kraljicu Riječkog karnevala.

S prvim je zvukom Antonjskog roga Viškovo dobilo novu, maškaranu vlast. Ulogu načelnice, zajedno s općinskim ključevima, preuzela je Mića Maja. Preostalo je samo izabrati ovogodišnju kraljicu Halubajskega karnevala. 

U lov na maškaranu krunu, u Domu hrvatskih branitelja, krenule su tri, ili četiri kandidatkinje. Ovisno o tome kako se gleda. Uz Saru Saršon i Jadranku, za tu su se titulu borile sijamske blizanke koje to nisu, Kata i Mara. 

Prvi izlazak pretendenticama na krunu bio je i najlakši jer se od njih tražilo tek da kažu nešto o sebi. Drugo penjanje na pozornicu završilo je demonstracijom plesnih vještina; zumbe, tradicionalnog slavonskog plesa i dakako potresujke. U posljednjem su pojavljivanju pred publikom kandidatkinje morale zatvorenih očiju iz vreće izvući, a potom i obući, nekoliko pomno odabranih komada odjeće. Recimo samo da se rezultata posramila ne bi ni milanska modna pista. 

Stručni žiri, koji su sačinjavali smijenjena općinska načelnica Sanja Udović, direktorica turističke zajednice Marina Jurić, meštrica Halubajskega karnevala Mića Maja, halubajski zvončar Ive Tadić i gost iz Mesopusne kumpanije Pašac Zlatko Rumek, nije imao laku zadaću.

Kruna je ipak, na svu sreću, završila kod Sare Saršon. A okrunila ju je njena prethodnica Ema Sušanj.

Uloga prvih pratilja pripala je “sijamskim blizankama” Kati i Mari, a druge, ili u ovom slučaju treće pratilje, “muškobanjastoj” Jadranki. 

Spomenimo i da će Ema Sušanj ovog petka imati priliku doći do nove krune, one kraljice Riječkog karnevala. Naime, svojevrsna je tradicija da lanjska kraljica Halubajskega karnevala predstavlja Viškovo na izboru za kraljicu Riječkog karnevala.

Okupljene je u Domu hrvatskih branitelja zabavljala grupa Flash, koja će to činiti i preostalih maškaranih subota. S time da će im sljedeće subote, kad će fešta nakratko preseliti u šator na Milihovu, u tome pomoći grupa Maestral.

Komentari