Viškovo 20. rujan 2016.

Viškovo slavi sv. Mateja

Viškovo slavi sv. Mateja
Viškovo slavi 24. “Matejnu”, manifestaciju koja je dobila ime po zaštitniku župe i mjesta, svetom Mateju, a obilježava se svake godine 21. rujna.

“Matejna” je od lokalne prerasla u regionalnu manifestaciju, u sklopu koje se svojim programima predstavljaju brojne udruge s područja Općine Viškovo te nastupaju najpoznatije zvijezde hrvatske estrade. Najveći viškovski blagdan iz godine u godinu stoga okuplja veliki broj posjetitelja iz susjednih općina, gradova i županija. 

A posjetitelje i ove godine očekuju i gastro delicije u viškovskim restoranima, konobama i pizzerijama te slatke delicije u slastičarnama, kao i mnoga kulturna, sportska i zabavna događanja.
 
Halid, “Opća Opasnost” i Jole

24. “Matejna”, koja je počela prošle subote, trajat će sve do sljedeće nedjelje. Upravo će kraj tjedna biti najdinamičniji. Naime, od 23. do 25. rujna će se na Viškovu predstaviti OPG-ovi iz cijele Hrvatske te će svi posjetitelji moći uživati u brojnim autohtonim delicijama i eko proizvodima. 

Krajem tjedna održat će se i tri velika koncerta. U petak nastupa jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji- Halid Bešlić. Subotu je na redu “Opća opasnost”, a u nedjelju će koncert održati popularni Jole. Ulaz na sva događanja i koncerte za vrijeme trajanja “Matejne“ je besplatan.
 
Poduzetnički dan”

Iz bogatog ovogodišnjeg programa izdvajamo i “Poduzetnički dan”, koji će se održati četvrtak (22. rujna) od 10 do 16 sati u šatoru na parkiralištu Milihovo, u centru Viškova. Tijekom “Poduzetničkog dana” bit će održana brojna zanimljiva i korisna predavanja, prezentacije i razne aktivnosti za poduzetnike i posjetitelje.

Svoj su program pripremili i najmlađi, za koje je Dom hrvatskih branitelja na Viškovu rezerviran u subotu (24. rujna).
 
Sv. Matej

Po svom zanimanju Matej je bio carinik te se danas smatra zaštitnikom bankara, knjigovođa i poreznika. Matej je i evanđelista, napisao je prvo od četiri Evanđelja. Uz to, Matej je, kao i svaki evanđelista, dao Evanđelju svoj osobni naglasak i pečat. Matejevo Evanđelje smatra se najpotpunijim i najpreglednijim. Sliku sv. Mateja, zaštitnika župe i mjesta, što krasi glavni oltar crkve izradio je domaći slikar Ivan Baštijan 1863. godine. Godišnji spomen Sv. Mateja slavi se 21. rujna.

Na mjestu nekadašnje kapelice na Viškovu je 1862. izgrađena crkva, koja je 1865. godine posvećena svetom Mateju od strane tršćansko- koparskog biskupa Bartola Legata čiji se povijesni čin čuva na spomen ploči na samom pročelju. Prošle godine, 5. srpnja, crkva sv. Mateja s Viškova velikim je euharistijskim slavljem obilježila 150. obljetnicu svoje posvete.

Detaljni program događanja donosimo u našoj galeriji...