Bakar 24. travanj 2018.

46 milijuna kuna iz EU fondova u Industrijsku zonu Bakar

46 milijuna kuna iz EU fondova u Industrijsku zonu Bakar
Više od 900 milijuna kuna u proteklih je godinu dana uloženo u Industrijsku zonu Bakar, a čak 6 milijuna kuna na Kukuljanovo stiglo je iz europskih fondova. Upravo su EU projekti bili glavna tema danas održanog “Poslovnog uzleta”, besplatnog seminara i radionice namijenjenih poduzetnicima.

Industrijska zona Bakar, sa 182 poslovna subjekta i 4 tisuće zaposlenih, jedna je od najvećih u Hrvatskoj. Sjajni rezultati ostvareni su i u proteklih godinu dana. U tom su razdoblju na Kukuljanovu niknule 33 nove hale, a otvoreno je i tristotinjak radnih mjesta.

“Investicije koje smo odradili u posljednjih godinu dana i mene su iznenadile. Nisam očekivao da ćemo ih uspjeti realizirati tom brzinom. Pred otvaranjem je još nekoliko poslovnih subjekata. Krenula je izgradnja benzinske pumpe, kamionskog terminala, hotela i niza proizvodnih pogona poslovnih subjekata, koji slijede dinamiku kojom mi izgrađujemo komunalnu infrastrukturu, ceste i radne platoe. Ako bude interesa imamo i predviđenu lokaciju za dječji vrtić. No, ne promišljamo iz godine u godinu već planiramo za deset godina i kruna proteklog desetljeća je upravo bujanje industrijske zone. Konačni cilj nam je postati najveća i najuređenija industrijska zona u Hrvatskoj. Ulaganjem u gospodarstvo stvaramo uvjete i omogućujemo bolji život našim građanima”, naglasio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


Od 2005. do danas Grad je u zonu uložio više od 140 milijuna kuna, dok je u proteklih godinu dana uloženo oko 16 milijuna kuna i to u izgradnju kružnog toka, cesta, ravnanje devet novih platoa i otkup zemljišta. Inače, na prostoru industrijske zone od strane investitora, Grada Bakra i same Industrijske zone ukupno je uloženo više od 900 milijuna kuna, a čak 46 milijuna kuna stiglo je iz europskih fondova.

Grad Bakar za europska je sredstva kandidirao i investiciju od 26 milijuna kuna, čime bi zonu proširio za 360 tisuća kvadrata, a od bakarskih projekata koji čekaju europske novce spomenuti svakako treba i Frankopanski kaštel. Nažalost otegotnu okolnost za Bakar predstavlja visoki indeks razvijenosti, zbog čega se Grad na pojedine natječaje ne može prijaviti.


Upravo su EU fondovi i uspješno realizirani projekti bili glavna tema besplatnog seminara “Poslovni uzlet”, koji je danas održan na Kukuljanovu, u organizaciji Poslovnog dnevnika. Svoja su iskustva kroz panel rasprave predstavile uspješne tvrtke: Euromodul, Mep, Orada trade, Signalinea i Kimikomerc te Grad Bakar.

“Pozvali smo one koji su se iskazali u privlačenju europskih sredstava i primijenili to ovdje u našoj industrijskoj zoni, za izgradnju svojih proizvodnih pogona. To je dobro iskustvo koje će slijediti mnogi. Radi se o 46 milijuna kuna u godinu dana”, naglasio je Klarić.


“Poslovni uzlet je drugu godinu za redom u Bakru. Projekt je pokrenut 2014. s ciljem edukacije malih i srednjih poduzetnika, obrtnika. Već četiri godine u pedesetak hrvatskih gradova organiziramo besplatne edukativne seminare. U posljednje vrijeme fokusiramo se na EU fondove i mogućnosti sufinanciranja različitih poduzetničkih projekata. Industrijska zona Bakar je odličan primjer uspješnih projekata, sufinanciranih od strane europskih fondova za regionalni razvoj“, rekao je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

Uz panel diskusiju “Razvoj industrije u Bakru i uspješno realizirani EU projekti” održan je seminar “EU fondovi kao mogućnost financiranja za poduzetnike” te radionica “Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike”.