Bakar 19. svibanj 2024. D.V./M.Šegulja

9. Smotra Županijska zborova u Bakru najbolja do sada

9. Smotra Županijska zborova u Bakru najbolja do sada
"Najbolja smotra do sada! Tim je riječima svoje oduševljenje opisala brojna bakarska publika na Županijskoj smotri zborova u Domu kulture u Bakru.

Bila je to deveta smotra zborova “U Skladu s prirodom” u organizaciji KUU Sklad, a treća po redu Županijska smotra hrvatskih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. 

U natjecateljskom dijelu nastupili su  Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan”, Rijeka i Riječki komorni zbor Val, pod vodstvom dirigentice Doris Kovačić i KUU Učka, Matulji, pod vodstvom  Saše Matovine. Zborovi su se prikazali u najboljem svjetlu pred selektorom Domenikom Briški, koji će  izabranim zborovima dati mogućnost za sudjelovanje na državnom natjecanju zborova. 


U revijalnom dijelu Smotre nastupili su domaćini, Ženski zbor Sklad, Bakar, Pjevački zbor Sloga, Hreljin, Mješoviti pjevački zbor Castrum, Čavle, Vokalna skupina KUD-a Zvir, Jelenje, Riječki komorni zbor Val, Djevojački zbor Pjevačkoga zbora mladih Josip Kaplan, Rijeka, KUD Učka, Matulji, Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica, Kraljevica, Vokalna skupina Lira, Rijeka i Mješoviti pjevački zbor Jeka Primorja iz Rijeke. 

Bila je to prava  fešta zborova Primorsko-goranske županije, a Sklad i njegova predsjednica Dunja Vladislović ponovo su se dokazali u organizaciji i okupljanju velikog broja sudionika ne samo u glazbenom natjecanju već i na promociji zajedništva, humanosti i ekologije. Sadnice, koje zborovi već tradicionalno doniraju na Smotri, volonterska sekcija Sklada zasadit će uz šetnicu Potok, čije su uređenje inicirali prije šest godina. Ove godine je nekoliko sadnica darovao i Lions klub Rijeka.


Posebni gosti Smotre, članovi Dramske sekcije Društva Naša djeca Bakar, izazvali su simpatije publike svojom kratkom izvedbom na čakavštini, a zajedničku pjesmu iz mjuzikla Jalta, Jalta zborovi su izveli uz proslavljene operne soliste Olgu i Bojana Šobera.

U okviru Smotre, KUU Sklad je organizirao i radionicu vokalnih tehnika, koju je vodila operna prvakinja Olga Šober. Svojim sudjelovanjem na radionici i  nastojanjem da se usavrše  u zborskom pjevanju brojni  pjevači pokazali su da teže vrhunskom kulturnom amaterizmu. Upravo je važnost amaterizma u kulturi istaknuo, u svojem obraćanju prisutnima, predsjednik Zajednice Kulturno-umjetničkih udruga PGŽ-a, Frane Frleta. 


Dunja Vladislović zahvalila se je svim bakarskim udrugama koje već tradicionalno pomažu u organizaciji Smotre, udrugama Bakarska gospoda, Bakarska straža i Bakarska žena i istaknula važnost participacije i zajedništva u životu lokalne zajednice, a Pročelnica Odjela za kulturu Grada Bakra, Maja Šepac, pozdravila je prisutne u ime Uprave Grada Bakra, koji je, uz Ministarstvo kulture i PGŽ, podržao ovaj značajan kulturni događaj.