Bakar 24. rujan 2022. Klaudio Vrančić

Ajvaz otkrila ča je "zasinjano va praputnjarsken srcu"

Ajvaz otkrila ča je "zasinjano va praputnjarsken srcu"

Knjiga “Zasinjano va praputnjarsken srcu”, autorice Jadranke Ajvaz, večeras je svečano predstavljena u prepunom Domu kulture Praputnjak

“Ja to zoven ‘povedaljka od življenja’. U knjizi 'Zasinjano va praputnjarsken srcu' je 25 tema s mog Praputnjaka, gledano kroz moje oči, moje oči kao djevojčice, kao djevojke, žene… Neki stari običaju, nešto što se događalo, neki ljudi… Zapravo, sad kad knjigu uzmem u ruke vidim da smo napravili jako veliki posao. Baš sam zadovoljna”, kazala je Jadranka Ajvaz, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli da ova knjiga ugleda svijetlo dana, pogotovo Silviji Jacić, koja ju je potakla na pisanje.


Na knjigu “Zasinjano va praputnjarsken srcu”, koja je večeras svečano predstavljena u prepunom Domu kulture Praputnjak, osvrnule su se Jelena Ivanišević s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, ravnateljica Gradske knjižnice Bakar Dolores Paro Mikeli te profesorica hrvatskog jezika porijeklom s Praputnjaka Anja Kučan Buterin. 


“Ova knjiga je jako dobar način da približimo ljudima ne samo ono što baština jest materijalno, već kao iskustvo života na nekom prostoru i života s tim prostorom. Od počivala, Takala, tradicijske arhitekture, običaja, govora, jezika… Knjiga nije napisana samo za ovaj kraj i ove ljude, ona je dvojezična i time svima otvara vrata priči o baštini ovog mjesta na jedan jako dobar i popularan način”, istaknula je Ivanišević.


U večerašnjem programu sudjelovali su Dora Ajvaz, Ilinka Babić, Tajana Frančišković, Blanka Mavrić i Alen Polić te moderatorica Petra Begić Mavrić, a lijepu su praputnjarsku večer pjesmom “ukrasili” Lucija Rajnović i Zoran Papić Pape.


Izdavači knjige su Etno udruga Težakinje i težaki s Praputnjaka i Naklada Kvarner, a pokrovitelji: Grad Bakar, Primorsko- goranska županija, Vijeće mjesnog odbora Praputnjak, Turistička zajednica Grada Bakra, Poljoprivredna zadruga Dolčina, Eko projekt, Autolimarski obrt Nina i cvjetarna Decorus.