Bakar 28. travanj 2018.

Atraktivna šetnja kroz bakarsko čudo prirode

Atraktivna šetnja kroz bakarsko čudo prirode
2. “Bakar hike” u Ponikvama je danas okupio pedesetak zaljubljenika u prirodu. Pod stručnim su vodstvom razgledavali ponikvarsku dolinu, koja krije jedinstveni prirodni fenomen- “jezero koje nastaje i nestaje”.

Nakon lanjskog uspona na Risnjak 2. “Bakar hike” šetače je ove godine doveo u Ponikve, odakle su novootvorenom Edukativnom stazom krenuli u obilazak jedinstvenog krškog fenomena, jezera koje mještani od milja zovu ”sad ga vidiš, sad ga ne vidiš”.

“Cilj nam je upoznati naše sugrađane i posjetitelje s prirodnim bogatstvima na području Grada Bakra. Ove godine odabrali smo Ponikve, kako bi im dodatno približili nedavno otvorenu Edukativnu stazu. Proći ćemo najzanimljiviji dio šetnice, na kojem su i postavljene edukativne tabele”, najavila je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.

Osam kilometara duga Edukativna staza Ponikve posjetitelje vodi oko krškog fenomena- jezera “koje nastaje i nestaje”. Jedinstveno jezero se u dolini pojavljuje nakon obilnih kiša, a kroz povijest je znalo biti duboko i do pedeset metara. Staza prolazi kroz šaroliki biljni i životinjski svijet, uz Liburnsku gradinu Ponikve, staru preko četiri tisuće godina.

“Ovo je najveća ponikva u čitavoj Hrvatskoj, nalazi se na 80 metara nadmorske visine, a najviša brda su na 400 metara. Ovdje imamo preko 600 biljnih vrsta, a tu obitavaju i tri naša najveća grabežljivca: vuk, ris i medvjed”, rekao je Bore Štrbac, koji je vodio ovogodišnji Bakar hike.

Nažalost jezero je trenutno “na odlasku”, ali već bi se ove jeseni moglo vratiti i ponovno potopiti stabla i suhozide u zelenoj ponikvarskoj dolini.
 
Bakar bike rutom Frankopana

Bakar hike samo je dio bakarskih proljetnih aktivnosti. Krajem svibnja (26.05.) na red će doći biciklisti, a ovogodišnji Bakar bike posvećen je krčkim knezovima- Frankopanima.

“Obići ćemo frankopanske posjede. Krećemo od frankopanskog kaštela u Bakru, posjetiti frankopanski dvorac u Kraljevici, proći uz frankopanski kaštel u Driveniku nastaviti prema Hreljinskoj gradini, zaustavit ćemo se i na bakarskim prezidima”, najavila je Sonja Jelušić Marić.