Bakar 30. prosinac 2021. Klaudio Vrančić

Bakar će 2023. dobiti novi kanalizacijski sustav

Bakar će 2023. dobiti novi kanalizacijski sustav
Potpisani su ugovori o financiranju i izvođenju radova kapitalnog projekta Izgradnje kanalizacijskog sustava i vodovodnih cjevovoda u gradu Bakru, ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna, s rokom od 20 mjeseci.  

Ugovori o izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Bakra te izgradnji uređaja za pročišćavanja otpadnih voda na platou bivše Koksare danas su potpisani u bakarskoj Gradskoj vijećnici s KD- om Vodovod i kanalizacija te izvođačima GP Krkom, odnosno zajednicom ponuditelja koju čine GP Krk i Loveco. 


Kapitalnim bakarskim projektom, “teškim” 50 milijuna kuna, predviđena je izgradnja 3150 metara sanitarne kanalizacije, od čega 2300 metara gravitacijskih kolektora i 850 metara tlačnih cjevovoda. Projektom su predviđene i tri kanalizacijske crpne stanice s dva sigurnosna preljeva u duljini od 120 metara te izgradnja vodovoda u duljini od 3000 metara.


Novi pročišćivač na platou bivše Koksare bit će drugog stupnja pročišćavanja s biološkom obradom otpadnih voda SRB tehnologijom, a pročišćene otpadne vode ispuštat će se u Bakarski zaljev 220 metara dugim podmorskim ispustom. 
 
“Naša višegodišnja težnja da se izgradi kanalizacijski sustav se realizira. Projekt se trebao odvijati pod studijom aglomeracije Bakar- Kostrena. Međutim 15 godina se nije uspjela riješiti dokumentacija, stoga je Grad Bakar odlučio samostalno krenuti u izgradnju i ispuniti obećanje koje smo dali građanima. Kompletan projekt financiramo sredstvima Grada Bakra. Dugogodišnja ulaganja u Industrijsku zonu ojačala su financijske kapacitete Grada”, istaknuo je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, najavivši za naredne godine daljnja ulaganja u Bakar vrijedna više od 100 milijuna kuna. 

Danas su potpisani i Ugovor o financiranju građenja vodoopskrbe u naselju Melnice vrijedan 5,8 milijuna kuna te Ugovor o financiranju građenja i stručnog nadzora nad izradnjom vodovdnog ogranka na Hreljinu vrijedan 380 tisuća kuna.