Bakar 13. listopad 2020.

Bakar među pet najboljih gradova za obrazovanje i mlade

Bakar među pet najboljih gradova za obrazovanje i mlade
Grad Bakar i ove je godine prepoznat kao poticajna sredina za mlade obitelji te je svrstan među pet najboljih gradova za obrazovanje i mlade. 

U konkurenciji malih gradova, u izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, za titulu najboljeg Bakar se našao s Cresom, Krkom, Bujama i Novigradom. A zašto je tome tako dovoljno govori podatak da je Grad Bakar u proteklom periodu za obrazovanje i mlade uložio 30 milijuna kuna. Od kapitalnih projekata izgradila su se dva dječja vrtića, dvije nove školske sportske dvorane, uveden je pedijatar, logoped, produženi boravak u svim područnim i osnovnim školama, uz sve to još je čitav niz pogodnosti kojima grad potiče kvalitetniji život djece i mladih, smatrajući to najboljim ulogom u budućnost.


Ocijenjeno je kako Grad Bakar nizom projekata, mjera i potpora stvara uvjete za ugodan i kvalitetan život djece i mladih. Iz godine u godinu sve se više ulaže u predškolski i školski odgoj i obrazovanje te socijalnu politiku, sve kako bi se olakšalo roditeljima, a djeci pružilo što sretnije i bezbrižnije odrastanje. Bakar se istaknuo ulaganjima u vrtiće i škole te pomoći roditeljima u financijskim izdacima vezanim za školovanje djece.

Zaposlenim roditeljima osnovnoškolaca nižih razreda od velikog je značaja produženi boravak, koji je u dvije osnovne škole na području Bakra organiziran u 7 skupina. Po jedna skupina produženog boravka organizirana je u Bakru, Krasici i Kukuljanovu te po dvije u školama na Hreljinu i Škrljevu, a produženi boravak ukupno koristi 125 učenika. Njime je omogućen boravak djece u školi i nakon redovne nastave, u što je uključena i organizirana prehrana te nastavne i izvannastavne aktivnosti. Za program produženog boravka Grad Bakar iz proračuna godišnje izdvaja preko pola milijuna kuna što pokriva trošak sedam zaposlenih učiteljica, dok se iz paušalnog iznosa, kojeg podmiruju roditelji, pokrivaju materijalni troškovi.


Roditeljima se pomaže i kod troškova osnovnoškolskog obrazovanja pa su tako roditelji osnovnoškolaca oslobođeni troškova nabave radnih bilježnica. Svim osnovnoškolcima od prvog do osmog razreda, njih ukupno 541, Grad osigurava komplete radnih bilježnica za što je samo ove godine izdvojeno 197 tisuća kuna.

Roditelji prvašića s područja Grada Bakra ni ove godine nemaju gotovo nikakvih troškova vezanih uz školski pribor i materijale. Sve prvašiće tradicionalno je i ove godine na školskim klupama dočekao poklon paket sa svime što im je potrebno za uspješan početak školovanja. Za poklon pakete u kojima se nalazi  likovna mapa, kolaž papir, ljepilo, škarice, omoti za knjige i bilježnice, naljepnice za ime, puna pernica, vodene boje, tempere, pastele, plastelin, risaći blok, crtančice, pisanke, bilježnice za matematiku, pregača te zaštitni omot za klupu iz proračuna Grada Bakra izdvojeno je 30 tisuća kuna.


Pomaže se i obiteljima s više školaraca. Roditeljima koji istovremeno školuju troje ili više djece u osnovnim i srednjim školama isplaćuje se jednokratna novčana naknada u iznosu od 1500 kuna. 

Za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta kojoj je potrebna pomoć logopeda, Grad sufinancira i logopedske usluge.

Stipendiranjem učenika i studenata, Grad Bakar već godinama potiče izvrsnost. Učenici primaju stipendije od 500 kuna mjesečno, dok studenti mjesečno dobivaju 750 kuna. Samo u ovoj školskoj odnosno akademskoj godini za stipendije je osigurano 260 tisuća kuna.


Izdvaja se i za putne troškove učenika i studenata, za što je osigurano 160 tisuća kuna. U financiranju putnih troškova studenata Grad sudjeluje s učešćem od 33%, a sufinanciraju se i pokazne karte svim učenicima Osnovne škole Hreljin koji u školu putuju iz okolnih naselja. 

Bakar je jedan od gradova koji se može pohvaliti brojem vrtića na svom području. Dječji vrtić Bakar čiji je osnivač Grad Bakar djeluje na tri lokacije, u Hreljinu, Bakru i Škrljevu. Uz gradski postoje i dva privatna vrtića te obrt za dadilje. Na našem području nema liste čekanja i neupisane djece, svako dijete čiji su roditelji iskazali interes za upisom u vrtić dobilo je mjesto. I ovdje se pomaže obiteljima s više djece. Za drugo dijete plaća se pola cijene, a za treće dijete, kao i za djecu u socijalnom programu vrtić je besplatan. Za sufinanciranje smještaja djece u privatnim vrtićima i dadilje, Grad Bakar godišnje izdvaja 1.690.000,00 kuna, dok je za rad Dječjeg vrtića Bakar u proračunu osigurano 5.245.500,00 kuna.


Posljednjih godina značajna sredstva uložena su i u infrastrukturu. Rekonstrukcijom i prenamjenom dijela zdravstvene stanice u vrtić proširen je vrtić Škrljevo te je kapacitet vrtića povećan za još jednu jasličku skupinu. Tako su ove godine, s prvim danom rujna, mališani uselili u nove prostorije vrtića te su im značajno poboljšani uvjeti za boravak u vrtiću. U projekt proširenja vrtića uloženo je 2,4 milijuna kuna, od čega je 1,7 milijuna kuna povučeno iz europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj čime je 80 posto investicije pokriveno bespovratnim europskim novcem.

U cilju podizanja pedagoškog standarda, Dječji vrtić Bakar početkom godine oformio je i stručni tim, zaposlio pedagoga i psihologa koji je uz zdravstvenu voditeljicu potpora odgojiteljima, roditeljima i djeci na svim lokacijama.


Iako nije osnivač škola, Grad Bakar značajne investicije ulaže u održavanje škola na svom području. Kapitalnim projektom vrijednim 18,5 milijuna kuna, kojeg je u cijelosti financirao Grad Bakar, Osnovna škola Hreljin 2018. godine dobila je školsku sportsku dvoranu te tri nove učionice. Nova, suvremeno opremljena dvorana omogućila je rekreaciju učenika u kvalitetnim uvjetima jer su do tada koristili prostor marendarija s improviziranim svlačionicama. 

Svake godine osnovnim se školama isplaćuju donacije za podizanje školskog pedagoškog standarda, a Grad financira u sudjelovanje učenika na školskim natjecanjima. 


Značajna sredstva svake se godine ulažu i u udruge u sportu i kulturi. Na području Grada Bakra djeluje 66 takvih udruga, od kojih većina okuplja djecu u raznim izvannastavnim aktivnostima.

Raznim prigodnim druženjima i darivanjima, Grad Bakar nastoji razveseliti djecu. Jedan od djeci najdražih blagdana svakako je blagdan Svetog Nikole koji se na području Grada Bakra već tradicionalno obilježava dječjim predstavama i podjelom paketa. Svake godine daruju se najmlađi sugrađani, od rođenja do polaska u školu, a podijeli se oko 450 prigodnih darova. Za one nešto starije, osnovnoškolce, organiziraju se prigodne priredbe i podjela slatkih paketa. Za poklon pakete i organizaciju priredbi svake se godine izdvaja oko 120 tisuća kuna.


Radi se i na poboljšanju demografske slike bakarskog kraja. Roditeljima se isplaćuju potpore za novorođene bebe i to 3 tisuće kuna za prvo dijete, 4 tisuće kuna za drugo dijete, 8 tisuća kuna za treće dijete te 10 tisuća kuna za svako sljedeće dijete.

Grad Bakar nastavit će i dalje ulagati u predškolski i školski odgoj i obrazovanje te kvalitetniji život djece i mladih, smatrajući to najboljim ulogom u budućnost.