Bakar 12. srpanj 2019.

Bakar nezaustavljivo raste i razvija se

Bakar nezaustavljivo raste i razvija se

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Domu kulture Matija Mažić obilježen je Dan Grada Bakra. U najsvečanijem trenutku večeri nagrada za životno djelo dodijeljena je Ivanu Ninu Načinoviću.

Brojne je uzvanike u Domu kulture Matija Mažić, na samom početku svečane sjednice, pozdravio Milan Rončević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bakra. 

Gospodarsko središte Hrvatskog primorja

Bakar, koji nezaustavljivo raste i razvija se iz godine u godinu te polako postaje Gospodarsko središte Hrvatskog primorja, okupljenima je predstavljen prigodnim filmom, baš kao i brojni projekti koji su realizirani u protekloj godini. 


U cilju poboljšanja svakodnevnog života građana u svim naseljima uspješno su realizirani brojni projekti, a značajan pomak vidljiv je u komunalnoj infrastrukturi. Izdvojiti svakako treba kapitalni projekt Školske sportske dvorane i parkirališta kod OŠ Hreljin, vrijedan 18,5 milijuna kuna. 

Industrijska zona pokretač razvoja

Brojni projekti su pred realizacijom. Raspisan je natječaj za izgradnju vatrogasnog doma na Škrljevu, a u tijeku je postupak odabira izvođača za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Škrljevo. Projekt uređenja dječjeg igrališta na Kukuljanovu prijavljen je na natječaj LAG- a Vinodol, a započela je i rekonstrukcija Doma kulture. Odabran je projektant te je u tijeku izrada dokumentacije za glavni kolektor i uređaj za pročišćivanje otpadnih voda u Bakru.


Pokretač razvoja Grada je Industrijska zona, koja je s 4.300 zaposlenih srce gospodarskog razvoja cijele regije. U proteklih je godinu dana uloženo više od 350 milijuna kuna, a zbog sve većeg broja tvrtki bakarska zona je uvjerljivo najveća i najvažnija Industrijska zona ne samo u Primorsko- goranskoj županiji, već i cijeloj Hrvatskoj.

Novih 300 radnih mjesta u zoni

Spomenuti svakako treba i podatak da je kroz svega nekoliko mjeseci Bakar uspio povući čak 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok su gospodarstvenici s bakarskog područja privukli dodatnih 50 milijuna kuna.

Istaknuti treba program “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”, kojim će se u zoni osigurati 300 novih radnih mjesta, a za koji je iz EU fondova dobiveno 10 milijuna kuna, odnosno 40% vrijednosti projekta.


“U sve ovo uložen je ogroman napor nekolicine ljudi, djelatnika gradske uprave i Industrijske zone. Mala grupa ljudi je u nepunih godinu dana odradila ogroman posao, čak sedamdeset projekata”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, zahvalivši svim suradnicima, ali i svima ostalima koji su doprinijeli razvoju Bakra. 

Brojni čestitari

Svečanoj sjednici prisustvovali su i brojni gosti, na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem. Svečanosti je nazočio i državni tajnik Ministarstva gospodarstva- Mario Antonić, kao i saborski zastupnik Josip Borić, dok je u ime Primorsko- goranske županije čestitke uputio zamjenik župana Marko Boras Mandić. 


U ime prijateljskih gradova okupljenima se obratio gradonačelnik Sv. Nedelje Dario Zurovec, a u ime susjeda Bakranima je čestitao kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, čestitavši na uspjehu djelatnicima Grada, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Klarićem, ali i istaknuvši kako Bakar može biti uzor susjednim gradovima i općinama te kako se Bakrani imaju čime ponositi.

Ivanu Ninu Načinoviću nagrada za životno djelo 

U najsvečanijem trenutku večeri Nagrada Grada Bakra za životno djelo uručena je Ivanu Ninu Načinoviću, koji je svojim radom i angažmanom dao vrijedan i zapažen doprinos u očuvanju kulturne baštine i tradicije primorskog kraja te ostavio značajan trag u društvenome i kulturnom životu Bakra. 


“Ushićen sam, prezadovoljan. Nisam se nadao ovome. Da bi dobio nagradu za životno djelo čovjek mora puno toga napraviti. Ovo mi je jedan veliki poticaj da nastavim sve što sam godinama radio. Narvano, ako me zdravlje bude poslužilo i ako me i dalje budu htjeli”, poručio je emotivni Načinović. 

Nagrade Ženskoj klapi Hreljin i KK Adria Oil Škrljevo

Godišnje nagrade Grada Bakra dodijeljene su Ženskoj klapi Hreljin, koja obilježava dva desetljeća neprekidnog rada tijekom kojih je imala brojne uspješne nastupe u zemlji i inozemstvu te Košarkaškom klubu Adria Oil Škrljevo, koji je u svom debitantskom nastupu u jednom europskom natjecanju stigao do samog finala.


Ovogodišnje su zahvalnice uručene: Pomorskoj školi Bakar, Dječjem vrtiću Bakar, BK Kukuljanovo, Mirjani Dragičević i Marinu Robertiju, a zahvalnice su dobili i darivatelji krvi: Vera Fatović, Željko Gal, Stipo Pejkić, Željko Ružić, Željko Stanić, Miroslav Šimić, Žarko Žeželić i Željko Kukec.

Dodijeljeni su i prigodni pokloni učenicima generacije i to: Rei Babić, Ivanu Kurtoviću i Marku Ruskaju. U revijalnom dijelu programa nastupila je Ženska klapa Hreljin.