Bakar 30. kolovoz 2020.

Bakar pamti “Kornatsku tragediju” i stradale vatrogasce

Bakar pamti “Kornatsku tragediju” i stradale vatrogasce

Obljetnica “Kornatske tragedije” i ove je godine dostojanstveno obilježena u Bakru. Na spomenik “Srce kornatsko” položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na stradale i preminule vatrogasce.

Bakarski vatrogasci i njihovi kolege iz okolnih mjesta, predstavnici Grada Bakra, bakarskih udruga te brojni građani prisjetili su se danas “Kornatske tragedije”.


Zbog aktualne situacije izostao je prateći program koji se održavao proteklih godina, ali svijeće ipak osvijetlile vijencima ukrašeno “Srce kornatsko”.  

Bakrani i njihovi prijatelji tako su i ove godine obilježili 13. obljetnicu strašne “Kornatske tragedije”, u spomen na heroje s Kornata, ali i sve druge hrvatske vatrogasce koji su izgubili svoje živote.


Brojne je okupljene u molitvi je večeras predvodio bakarski župnik vlč. Nikica Jurić, a pozdravio ih je predsjednik VZG- a Bakar Darko Pavletić Pape, prisjetivši se najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva. 

Kornatska tragedija

30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, u akciji koja je trebala biti rutinska, život je izgubilo 12 vatrogasaca: Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. "Kornatsku tragediju" preživio je samo Frane Lučić, koji se uspio oporaviti od teških ozljeda.