Bakar 22. rujan 2023. K.V., I. Miloš

Bakarska plaža Melić u fokusu hvalevrijednog programa

Bakarska plaža Melić u fokusu hvalevrijednog programa
Kroz program “Pomalo i po kraju” osnovnoškolci  upoznaju svoj kraj i prirodu koja ih okružuje

U suradnji s Prirodoslovnim muzejem Rijeka Udruga Praputnjak - kulturni krajolik organizirala je seriju radionica za djecu razredne nastave Osnovne škole Hreljin i Područne škole Praputnjak. 


“Fokus nam je u ovom ciklusu pao na dobro znanu plažu Melić - tradicionalno mejansku plažu, danas drago mjesto okupljanja svih dobnih skupina Praputnjaraca, stanovnika bakarskog kraja, šireg susjedstva, a svakako i turista. Puno nas, posjetitelja plaže Melić, ima lijepih uspomena na ljeta provedena u osvježavajućem moru, s pogledom na Bakar ili prekrasne prezidi kojima se iz te morske perspektive ne vidi ni početak ni kraj. No koliko puta smo se zapitali tko zapravo živi ispod površine mora, ispisane koricom slatke vode? Kako je nastao obalni pojas stijenja- čas crvenkast, čas snježno bijel?”, rekla je Ivona Miloš iz Udruge Praputnjak - kulturni krajolik.

Motiv radionica bio je upoznati bolje podmorje i obalu uz pomoć stručnjaka iz Prirodoslovnog Muzeja Rijeka. 


“Djelatnici Muzeja predvođeni dr. sc. Željkom Modrić Surina, dva ponedjeljka mjeseca rujna dočekali su spremno naših 67 učenika. Lado Bartoniček i Borut Kružić navigirali su podvodni dron dok je izv. prof. dr. sc. Marcelo Kovačić uz njega ronio pod punom ronilačkom opremom. Na kopnu su Željka i Marin Kirinčić, s djecom raspravljali uočene promjene na dnu mora, razne ribe, školjkaše i spužve. Nakon upoznavanja podmorja, učenici su u grupama u području plime i oseke samostalno istraživali životinjski svijet - svijet raznih pužića, raka samaca, dagnji i priljepaka. S kanticama su potom sakupljali i kamenčiće s plaže, kako bi se upoznali i s osnovama geologije pod vodstvom Nadie Dunato Pejnović. Cijela priča druženja na Meliću završila je uz dirigenciju Anite Hodak i kreativnim izražavanjem - oslikavanjem kamenčića sakupljenih na plaži”, kazala je Miloš. 


Program Pomalo i po kraju provodi Udruga Praputnjak- kulturni krajolik, a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko-goranska županija i Grad Bakar.