Bakar 5. srpanj 2020.

Bakarska publika uživala u virtuoznim izvedbama

Bakarska publika uživala u virtuoznim izvedbama
Dva vrhunska umjetnika Bakrane su počastila virtuoznim izvedbama baroknih skladatelja koji su skladali u galantnom stilu

Protekle subote održan je koncert barokne glazbe u crkvi Majke Božje od Porta u Bakru. Dva vrhunska umjetnika, Krešimir Lazar (violončelo) i Krešimir Has (čembalo), specijalisti za glazbu visoke renesanse i baroka, Bakrane su počastili virtuoznim izvedbama baroknih skladatelja koji su skladali u galantnom stilu.


Kako je koncert “Europa Galante” nastavak dugogodišnjeg edukacijskog ciklusa u Bakru, Krešimir Has se obratio posjetiteljima i upoznao ih s nekoliko zanimljivosti o svakom skladatelju, razložio specifičnosti galantnog (osjećajnog) stila u baroku i posebno se osvrnuo na djelo Andrije Motovunjanina čija su djela umjetnici uvrstili u program u želji da se promoviraju hrvatski autori iz perioda renesanse i baroka. 


Može se reći da je koncert rastao iz skladbe u skladbu, od svima poznatih Vivaldija i Telemanna, do manje poznatih ali dojmljivih Corettea, De Fresha i il Cervetta te Andrije Motovunjanina, čije je četiri frotole izveo Krešimir Has na čembalu. 

Posjetitelji su uživali u virtuoznim izvedbama glazbenika na vrijednim replikama baroknih instrumenata, u dojmljivim i osjećajnim rijetko izvedenim skladbama, u divnom, toplom i intimnom ambijentu Crkve Majke Božje od Porta ispunjenom nježnim zvukom violončela i čembala.


Posjetitelji su, uz poštivanje propisanih mjera zaštite, ispunili sva raspoloživa mjesta u crkvi, a izvedbe su popratili toplim i dugotrajnim aplauzima. Duo Lazar- Has već su poznati bakarskoj publici- prošle godine nastupili su na Večeri baroka kao članovi baroknog ansambla Camerata Garestin, a vidljivo je da se naklonost dodatno razvila nakon ovog koncerta.


Koncert je organizirao KUU Sklad uz partnerstvo s Turističkom zajednicom Grada Bakra i uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Već za tjedan dana u Bakru će se održati još jedna poslastica za glazbene sladokusce. U nedjelju, 12. srpnja, u Konkatedrali Sv. Andrije apostola gostovat će Varaždinski komorni orkestar- 19 sjajnih gudača na čelu s Krešimirom Lazarom, šefom orkestra i solistom. Na repertoaru će biti djela Dešpalja, Bacha i Herberta. 

Foto: Miljenko Šegulja