Bakar 25. travanj 2019.

Bakarski Jaz od danas krasi replika povelje Marije Terezije

Bakarski Jaz od danas krasi replika povelje Marije Terezije

Spomenik replike povelje Marije Terezije svečano je otkriven danas pokraj bakarskog Jaza, u prisustvu brojnih Bakrana, a povodom 240. obljetnice proglašenja slobodnog kraljevskog grada Bakra.

Bakarski Jaz od danas krasi predivan spomenik replike povelje Marije Terezije, koji je otkriven povodom 240. obljetnice proglašenja slobodnog kraljevskog grada Bakra. U prisustvu brojnih Bakrana spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i turistička vodičkinja Marjeta Trkman Kravar, a blagoslovio ga je vlč. Nikica Jurić.

Gospodarsko srce Hrvatskog primorja

“U Bakru smo čvrsti u nakani da našem gradu vratimo stari sjaj. 240 godina prošlo je od povelje koju smo dobili i od grba koji s ponosom nosimo, a koji pokazuje, ono što je i Marija Terezija svojevremeno naložila, da je Bakar čvrsti temelj Hrvatske. Želimo našu povijest pokazati turistima. Previše je neispričanih priča o ovome gradu, previše toga što nismo željeli mu je nametnuto. Sada je prilika da zajedno izgradimo Bakar u kojem će naša djeca ostati živjeti i njime se ponositi. Naša je želja pretvoriti Bakar u gospodarsko srce Hrvatskog primorja”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Nakon svečanog otkrivanja spomenika posjetitelji su mogli uživati u interpretacijskoj turi s licenciranom vodičkinjom Marjetom Trkman Kravar- "Šetnja s Marijom Terezijom", kroz koju je na slikovit i zanimljiv način, oživjela povijesne činjenice o razvoju Bakra za vladavine Marije Terezije.

Marija Terezija

Marija Terezija stupila je na vlast 1740. godine. Kraljevskom poveljom je 5. rujna 1777. godine vratila Bakar u državnopravni okvir Hrvatskog kraljevstva, dok je 13. svibnja 1778. Bakar proglasila slobodnim gradom i pomorskom lukom. Poveljom od 23. travnja 1779. proglasila je Bakar slobodnim kraljevskim gradom i dodijelila mu gradski grb, autonomiju i crkveni patronat.

U njeno je doba Bakar ostvario veliki napredak. Razvijala se luka, brodogradnja i brodarstvo. Osnovana je pučka škola, ustanovljena gradska općina, gradsko poglavarstvo i patricijat, a u to su vrijeme nastali i atraktivni Bakarski prezidi. 

Nekada najveći hrvatski grad

Krajem 18. stoljeća Bakar je postao najveći grad u Hrvatskoj. Bakarski municipij utjecao je na proširenje trgovine i prometa u našim krajevima, a Marija Terezija odigrala je značajnu ulogu u razvoju grada Bakra.