Bakar 4. rujan 2020.

Bakarski kraj spremno čeka novu školsku godinu

Bakarski kraj spremno čeka novu školsku godinu

Sljedećeg tjedna ponovo će se oglasiti školska zvona, a Grad Bakar i u novoj školskoj odnosno akademskoj godini nastavlja s nadstandardima u školstvu te pomaže i potiče učenike i studente s područja Grada.

Po prvi puta u školske klupe ove godine na području Bakra sjeda 79 prvašića. Već tradicionalno, prvi dan nastave dočekat će ih poklon paketi sa svime što im je potrebno za uspješan početak školovanja. U paketu kojeg će primiti svi polaznici prvih razreda nalaze se likovna mapa, kolaž papir, ljepilo, škarice, omoti za knjige i bilježnice, naljepnice za ime, puna pernica, vodene boje, tempere, pastele, plastelin, risaći blok, crtančice, pisanke, bilježnice za matematiku, pregača te zaštitni omot za klupu. 


Za poklon pakete prvašićima iz proračuna Grada Bakra izdvaja se 30 tisuća kuna. S obzirom na to da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sve učenike osiguralo besplatne udžbenike, roditelji prvašića s područja Grada Bakra ni ove godine nemaju gotovo nikakvih troškova vezanih za školski pribor i materijale.

Za sve osnovnoškolce s područja Grada Bakra osigurani su kompleti radnih bilježnica. Dobit će ih svi učenici osnovnih škola Hreljin i Bakar od prvog do osmog razreda, uključujući i učenike područne škole u Škrljevu, Kukuljanovu, Krasici i Praputnjaku, njih ukupno 541. Kompleti radnih bilježnica bit će dostavljeni u škole tako da će ih učenici moći preuzeti već prvog dana nastave. Za radne bilježnice iz Proračuna Grada je izdvojeno preko 197 tisuća kuna.


Grad sufinancira i troškove produženog boravka u školama i to s više od pola milijuna kuna. U novoj školskoj godini produženi boravak odvija se u sedam skupina i to dvije skupine u područnoj školi Škrljevo, dvije u školi na Hreljinu te po jedna skupina u Bakru, Krasici i Kukuljanovu.

Pomaže se i obiteljima s više školaraca. Roditeljima koji istovremeno školuju troje ili više djece u osnovnim i srednjim školama isplaćuje se jednokratna novčana naknada u iznosu od 1.500,00 kuna. Za ostvarenje prava na naknadu potrebno je podnijeti zahtjev Uredu Grada i dostaviti potvrde u upisu djece u tekuću školsku godinu.


Za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta kojoj je potrebna pomoć logopeda, Grad sufinancira i logopedske usluge. Kroz stipendiranje učenika i studenata, nastavlja se i s poticanjem izvrsnosti. Učenicima su namijenjene stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno, dok studentska stipendija iznosi 750 kuna mjesečno. Natječaj za dodjelu stipendija bit će raspisan početkom listopada. Za stipendije je u ovoj školskoj odnosno akademskoj godini u gradskom proračunu osigurano 260 tisuća kuna.

Kao i prethodnih godina, Grad će sufinancirati studentske pokazne karte svim redovitim studentima s područja Grada Bakra. U financiranju putnih troškova studenata Grad sudjeluje s učešćem od 33% i to u razdoblju od 1. rujna 2020. do 31. srpnja 2021. Također, sufinanciraju se pokazne karte svim učenicima Osnovne škole Hreljin koji u školu putuju iz okolnih naselja. Za putne troškove učenika i studenata u proračunu je osigurano 160 tisuća kuna.