Bakar 5. lipanj 2020.

Bakarski osnovnoškolci nakratko postali turistički vodiči

Bakarski osnovnoškolci nakratko postali turistički vodiči
Bakarski osnovnoškolci ovog su se tjedna našli u ulogama turističkih vodiča. U svojoj su inačici popularne “Šetnje kroz povijest” istraživali svoj grad i učili o njegovoj povijesti.

Učenicima 4. razreda OŠ Bakar njihov je grad postao učionica u kojoj su učili o njegovoj bogatoj prošlosti, ali i stjecali osnovne vještine turističkih vodiča. Na inicijativu učiteljice Klare Turina mali su Bakrani osmislili pravu turističku turu kroz koju su jedini drugima, izmjenjujući se u ulozi turističkog vodiča, ispričali brojne zanimljivosti o Bakru.

Svoju turu su nazvali “Šetnja kroz povijest” po uzoru na ljetnu turističku manifestaciju kojom svake godine započinje “Margaretino leto” i koja posjetiteljima svakog lipnja otkriva jednu od brojnih priča bakarskog starog grada.


Mali turistički vodiči obišli su tako kamene mjere za sol i žito s kojima su trgovali njihovi preci, potom su pomnije razgledali dvije neobične bakarske kuće, Tursku i Rimsku. Nakon što su uživali u tišini rascvjetanih gornjogradskih uličica posjetili su i pučku školu utemeljenu 1779. godine. Nisu zaobišli ni bakarske crkve sv. Andrije, sv. Križa i sv. Margarete, a skoro su zapucali iz topova ispred slavnog Frankopanskog kaštela. Spustivši se do Jaza zavirili su u povelju carice i kraljice Marije Terezije kojom je njihov grad uzdigla do statusa kraljevskog grada, ali i potaknula razvoj danas slavnih suhozidnih vinograda Bakarskih prezida.

U hladnoj vodi bakarskog Perila pronašli su osvježenje, ali se i okušali u ulozi bakarskih pralja i pranju rublja na način sasvim drugačiji od današnjeg! 


“Inspiraciju za ovakav način učenja pronašli smo u jednom razgledu Bakra u koji nas je prije dvije godine odvela direktorica TZ Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić. Djeca su bila oduševljena, a taj njihov dojam potaknuo me da u pripremi za peti razred osmislim ovakav školski dan, pogotovo kad je u obradi gradiva na red došla tema turističkih vodiča. Tako smo imali integrirani nastavni dan u kojem smo praktično povezali naša znanja iz područja hrvatskog jezika, prirode i društva, likovne kulture i sata razrednog odjela. Osim što su bili sjajni vodiči, djeca su cijelu šetnju kroz bakarsku povijest dokumentirala tekstom i fotografijama koje su posložili u prekrasnu pozivnicu svima koji još nisu posjetili naš grad ili onima koji nam žele ponovno doći. Ova je pozivnica ujedno i naš doprinos projektu Baštinska škrinjica koji je nedavno pokrenula TZ Grada Bakra”, naglasila je učiteljica OŠ Bakar, Klara Turina.

Njihovu kreativnu pozivnicu možete pogledati OVDJE