Bakar 27. siječanj 2021.

Bakarski osnovnoškolci odali počast žrtvama holokausta

Bakarski osnovnoškolci odali počast žrtvama holokausta
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta bakarski osnovnoškolci obilježili sadnjom žutih šafrana i izradom virtualne šetnice o povijesti holokausta

U Osnovnoj školi Bakar prigodno je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se, odlukom Ujedinjenih naroda, obilježava još od 2005. godine. 


“Ove godine se također prisjećamo žrtava holokausta u našoj školi. Preuzeli smo zadaću osvješćivanja, educiranja i usmjeravanja mladih prema uzajamnom poštivanju i suživotu s nacionalnim manjinama u našoj blizini. Jedino tako možemo očekivati napredak s naglaskom na učenje o pogreškama iz prošlosti, kako se one ne bi ponovile”, poručila je učiteljica Alma Hess. 


U suradnji s učiteljicama nižih razreda te djecom od prvog do četvrtog razreda i ove godine posađeni su žuti šafrani u znak sjećanja na žrtve holokausta, umrlu djecu koja su postala žrtve totalitarnih režima Drugog svjetskog rata. Naime, žuti cvijet predstavlja Davidovu zvijezdu koju su Židovi bili prisiljeni nositi za vrijeme nacističke vlasti.


Osim toga, u duhu online nastave, nastala je virtualna šetnica o povijesti holokausta, izjavama preživjelih, književnim djelima, filmovima, poznatim ličnostima te radovima učenika. Tako je ova tema približena mladima s naglaskom na osme razrede, kojima je ona dio kurikuluma.