Bakar 28. lipanj 2023. Izvor: Grad Bakar

Bakarski projekt “Snažna ja” uspješno priveden kraju

Bakarski projekt “Snažna ja” uspješno priveden kraju
Mlade djevojke s područja Grada Bakra razvijale samosvijest te učile o tehnikama za rad na sebi u sklopu projekta “Snažna ja”, kojeg je u prvoj polovici godine provodio Grad Bakar, a financirala Zaklada “Hrvatska za djecu”

Grad Bakar je u svibnju 2022. podnio prijavu projekta “Snažna ja” na Javni poziv za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje programa i projekata koji je provela Zaklada “Hrvatska za djecu”. Za spomenuti projekt Zaklada je odobrila Bakru 100% financiranje u vrijednosti od 6.503,42 eura.

“Cilj projekta je informirati, osvijestiti, educirati i ojačati mlade djevojke, posebice srednjoškolke i studentice, u razdoblju od 16. do 29. godine, o važnosti razvijanja svijesti o sebi, svojim vrijednostima, o svojoj slobodi, svojim potencijalima, mogućnosti biranja prijatelja i partnera, mogućnosti iskazivanja mišljenja i vlastitog stava, u najvažnijem razdoblju njihovog života”, naglašavaju organizatori.  

Javni poziv za sudjelovanje na projektu proveden je tijekom veljače i ožujka te se na isti odazvalo osam mladih djevojaka koje su aktivno sudjelovale u radionicama i svim aktivnostima projekta. 


Djevojke, vođene stručnim voditeljicama, sudjelovale su na tri interaktivne radionice tijekom kojih se radilo na razvijanju samosvijesti kod mladih žena, podučavanju komunikaciji, razgovoru s partnerom, važnosti iznošenja svojeg stava, ali i načina kako to učiniti, a da druga strana doista čuje što su htjele reći. Radionice ispred MM Consultinga vodile su dr. sc. Morena Mičetić, certificirana Academic Life Coach trenerica, mentorica i motivatorica, doktorica znanosti te Ira Kocijančić, NLP Practitioner i Theta Healing Practitioner. Posebnim tehnikama koje su danas dostupne na tržištu radilo se na tome da mlade djevojke prepoznaju svoj potencijal, prepoznaju i mijenjaju svoja negativna uvjerenja, da zavole sebe i da rade na svom osobnom razvoju. Sve to u cilju razvijanja nove, sigurnije generacije koja će svjesno rasti i odabirati svoj vlastiti put prema sreći. 

Tijekom prve radionice, održane u travnju, sudionice su razvijale samosvijest kroz teme: kako vidim sebe, koga vidim kad se pogledam u ogledalo, što mi govori moja unutarnja kritičarka, što to znači voljeti sebe te što želim u životu. Interakcijom i rješavanjem radnih listića, tijekom druge radionice, održane u svibnju,djevojke su učile o važnosti izrečene riječi ne, kako kroz zdrav odnos sa sobom donositi zdrave odluke i graditi zdrave partnerske odnose. Treća radionica održana je u lipnju, a ista je okupljenima na vrlo zanimljiv način kroz igru i interakciju ponudila rješenje kako kvalitetno razraditi planove za budućnost i kako raditi na realizaciji istih.
 

“Projektom ‘Snažna ja’ kroz tri interaktivne radionice, snimanjem edukativno-informativnog filma te izdavanjem brošure senzibilizira se javnost, a naročito mlade djevojke te njihove obitelji o izazovima današnjice- površnim odnosima i krivim vrijednostima u partnerskim i prijateljskim odnosima, koje mogu rezultirati nasiljem i emocionalnim zlostavljanjem. Spomenutim projektom ukazuje se na postojanje drugih načina kojima se može pozitivno utjecati na problematiku koju nam donosi vrijeme u kojem živimo, a to je vrijeme brzih rješenja, još brže hrane, stalnih promjena, društvenih mreža i socijalne izolacije do koje je sve to dovelo. Današnje mlade žene ne poznaju drukčiji svijet, vrijednost i popularnost se mjere društvenim mrežama, stoga su aktivnosti u sklopu projekta namijenjene njihovom osvješćivanju, informiranju i jačanju, upravo u životnom razdoblju u kojem im je to najpotrebnije”, naglašavaju organizatori. 

Kao rezultat projekta izrađena je brošura- podsjetnik sudionicama te svim mladim djevojkama iz Grada Bakra i okolice koje isti mogu koristiti za rad na sebi. Snimljen je i kratki informativno-edukativni film u kojem su većinom sudjelovale sudionice projekta prenoseći ohrabrujuće poruke mladim ženama. Sav materijal koji je nastao tijekom projekta dostupan je na službenim mrežnim stranicama Grada Bakra, Gradske knjižnice Bakar i Turističke zajednice Grada Bakra kako bi koristio brojnim mladim djevojkama u Gradu Bakru i okolici, a poslan je i na e-mail adrese srednjih škola. 


Zaklada “Hrvatska za djecu” je prepoznala važnost projekta te financiranjem omogućila kvalitetnu provedbu i izradu materijala koji su isključiva odgovornost Grada Bakra i MM Consultinga te se ni pod kojim uvjetima ne mogu smatrati odrazom stajališta Zaklade. 

“Projektom Snažna ja mladim se djevojkama kvalitetnim radionicama i materijalom omogućava kvalitetniji život te izgradnja boljih odnosa sa sobom i svojom okolinom. Osim na sudionice Projekta, isti će zbog dostupnosti materijala još dugo utjecati na brojne mlade djevojke”, zaključuju iz Grada Bakra.