Bakar 5. lipanj 2024. D.V.

Bakarski Sklad i riječki Fratellanza gostovali u Italiji

Bakarski Sklad i riječki Fratellanza gostovali u Italiji
Sklad i Fratellanza na nadahnutim koncertnim gostovanjima u povijesnim dvoranama Perugie

Ženski zbor Sklad u suradnji s partnerima, Ženskim zborom Fratellanza iz Rijeke i Mješovitim zborom StoneEight iz Perugie gostovao je na nekim od najfascinantnijih povijesnih pozornica dosada. Početkom lipnja nastupili su u Velikoj dvorani Palače Gallenga (Universita' per stranieri), a i staroj gradskoj vijećnici iz 13. stoljeća, danas poznatoj pod nazivom Sala dei notari.


Program Sklada, pod nazivom Glazbena razglednica, obuhvatio je narodne napjeve različitih hrvatskih regija u obradama vrhunskih glazbenika, Matetića-Ronjgova, Papandopula, Cossetta i Fia, predstavljajući time hrvatsku glazbenu baštinu. Osim toga, na repertoaru su bili i Mokranjčevi Primorski napjevi i Druga rukovet, kao i makedonska narodna Jovano Jovanke. 

Talijanskoj publici također su predstavili i Zbor Hrvatica iz opere Porin, Vatraslova Lisinskog, a u uvodnom dijelu obaju koncerata izveli su  prvi stavak iz Stabat Mater, Giovannija Battiste Pergolesija. 

Kritika u Perugi dala je Skladu fantastične pohvale, profesor Stefano Ragni, u svojem članku u Dnevniku Umbrije piše da je nastup Sklada u Palači Gallenga “podigao temperaturu izuzetnim glasovnim nabojem koje su pjevačice utkale  u svoju izvedbu”. Profesor Ragni istaknuo je emotivnu snagu, čvrstoću glazbenog akcenta i pokretljivost izvedbi, kao i besprijekornu intonaciju pod temperamentnim ravnanjem Nade Matošević.


Simpatije i veliko odobravanje publike u povijesnoj Sali dei notari izazvao je Ženski zbor Fratellanza, pod ravnanjem Glorije Segnan i uz klavirsku pratnju prof. Vjere Lukšić, a svoj dio koncerta izveo je i domaćin, zbor StoneEight iz Perugie. Koncertu je među ostalima nazočio i pročelnik za kulturu Grada Perugie.

Projekt je sufinanciralo ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, PGŽ, Grad Bakar i Zajednica Talijana Rijeka.