Bakar 25. travanj 2023. Izvor: KUU Sklad 

Bakarski Sklad osvojio srebro na premijeri u Veroni

Bakarski Sklad osvojio srebro na premijeri u Veroni
Ženski zbor Sklad nastupio je na međunarodnom natjecanju zborskog pjevanja u Veroni i osvojio srebrnu plaketu. 

Natjecanje se je održalo u koncertnoj dvorani monumentalne palače Gran Guardia u srcu Verone, pred članovima ocjenjivačkog suda sačinjenog od priznatih glazbenih stručnjaka iz Italije, Njemačke, SAD-a i Hrvatske.


Zborove je pozdravio gradonačelnik Verone, primivši njihove predstavnike u povijesnoj Sali tapiserija Palače Barbieri, sjedištu uprave Općine Verona. Tom su prilikom razmijenjeni simbolični darovi između zborova i predstavnika gradske uprave, kao znak prijateljstva i želje za ponovnom suradnjom. Zbor Sklad predstavio se je kao jedan od hrvatskih zborova s najduljom tradicijom, koji je proslavio svoj 145. rođendan.


Proglašenje rezultata natjecanja održalo se u još jednoj prelijepoj povijesnoj palači, veronskom Filharmonijskom teatru. Teatro filarmonico glavno je operno kazalište u Veroni  i jedno  od vodećih opernih kuća u Europi, izgrađeno u prvoj polovini 18. stoljeća. Teatar je srušen u anglo-američkom bombardiranju grada 1944. godine, ali je nakon dugih radova od gotovo trideset godina  u potpunosti rekonstruiran i doveden u prijašnje stanje.


Ženski zbor Sklad je održao i jedan revijalni koncert u gradiću San Zeno di Montagna smještenom direktno nad jezerom Lago di Garda koji plijeni predivnim pogledom. U punoj crkvi San Zeno, Sklad je izveo natjecateljski program- klasične skladbe temeljene na hrvatskom folkloru i ugodno iznenadio publiku koja je povicima podrške i dugotrajnim pljeskom  iskazala oduševljenje ljepotom hrvatske tradicije i izvrsnom prezentacijom bakarskih pjevačica.


Pjevačice Sklada naglašavaju da je bila izuzetna čast nastupati u glazbenom središtu kao što je Verona, koja je jedna od  najznačajnijih prijestolnica glazbe u Europi. Ovo je bilo tek prvo od natjecanja na kojemu su sudjelovale pod vodstvom Nade Matošević Orešković, a u skoroj budućnosti namjeravaju sudjelovati na još nekim od renomiranih glazbenih natjecanja, za koja se već pripremaju. Također ističu da su sklopile brojne kontakte s ostalim srodnim zborovima s kojima planiraju razvijati glazbenu suradnju.