Bakar 9. studeni 2023. D.Vladislović

Bakarski Sklad proslavio 146. rođendan

Bakarski Sklad proslavio 146. rođendan
KUU Sklad je osnovan 8.11. davne 1877. godine u Bakru te je jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj. Sklad je organizator niza prepoznatljivih kulturnih manifestacija i volonterskih akcija, ali i aktivni pokretač projekata unapređenja civilnog društva te očuvanja lokalnog dijalekta i baštine. 

Od sredine 2021. u udruzi djeluje Ženski zbor Sklad i bilježi strelovit napredak pod vodstvom dirigentice Nade Matošević Orešković. Listopad je za Sklad bio izazovan i prepun aktivnosti.

Srebrna plaketa na državnoj smotri

Na državnom natjecanju u zborskom pjevanju, koje se je održalo u Novigradu, članice Sklada osvojile su srebrnu plaketu, s kojom su vrlo zadovoljne budući da se radilo o njihovom debitantskom nastupu. U svakom slučaju, srebro je potvrda da se njihov predani rad i trud na usavršavanju zborskog pjevanja i vokalnoj tehnici itekako isplatio.

Gospel koncert zborova

Prijateljstvo sklopljeno ovog proljeća u Veroni, također na natjecanju u zborskom pjevanju, s gospel zborom Quincy Blue Choir iz Ivree (Torino) rezultiralo je dvama prekrasnim koncertima i to u Crkvi Sv. Jurja na Hreljinu i Baptističkoj crkvi u Rijeci. Oba koncerta održana su pred brojnom publikom, a uz Quincy Blue Choir, koji je prisutne “zarazio” ritmom i dobrim raspoloženjem, nastupili su i zbor Baptističke crkve Gloria Dei i Ženski zbor Sklad.


Festival klasike i opere u Villi Angiolini

Nastupiti u Villi Angiolina, u sklopu Festivala opere i klasike, čast je i obaveza. Sklad ju je opravdao pred brojnom publikom, koja je pjevačice ispratila ovacijama. U komentarima i osvrtima na koncert Sklad je prozvan “jednim od najboljih zborova na Kvarneru”, a laskavu je “titulu” opravdao i potvrdio upravo na spomenutom koncertu. Pjevačice Sklada vokalno su interpretirale skladbe hrvatskog glazbenog stvaralaštva, sakralne skladbe, ali i svjetske uspješnice.

Gostovanje u Novoj Gorici

Posljednji nastup u listopadu, nakon kojega slijedi nešto opušteniji tempo, barem što se koncerata tiče, Sklad je održao u Gradskoj vijećnici grada Nova Gorica, u Sloveniji, na poziv tamošnjeg muškog zbora Pobratimija. I ovdje su se članice Sklada predstavile u najboljem svjetlu, održavši cjelovečernji koncert zavidne razine.

Kraj godine Sklad će obilježiti nizom božićnih koncerata, a početak sljedeće godine bit će u znaku iščekivanja pozitivnih rezultata natječaja na koje su se prijavili za dobivanje potpore Ministarstva kulture i medija, kako bi i nadalje mogli ostvarivati svoje ambiciozne programe u cilju njegovanja vrhunskog kulturnog amaterizma.