Bakar 13. rujan 2022. Dunja Sabljar          

Bakarski Sklad u Virovitici predstavljao naš kraj

Bakarski Sklad u Virovitici predstavljao naš kraj
U inspirativnom ambijentu Gradskog kazališta Virovitica, održan je drugi od triju koncerata pod nazivom “Triptih”

Projekt Triptih kroz glazbu spaja tri područja Hrvatske, odnosno tri županije i to Primorsko- goransku, Virovitičko-podravsku i Međimursku, tri različita glazbena izričaja i tri narječja, ča, kaj i što. 

S naglaskom na različitostima tradicionalnih glazbenih izričaja, ovi koncerti ističu zavidno bogatstvo hrvatskog glazbenog stvaralaštva te ih ujedinjuju kroz vokalnu interpretaciju ženskih zborova “Sklad” iz Bakra, “Contesse” iz Suhopolja i “Pučpuljike” iz Čakovca. 


Gradskim kazalištem Virovitica tako su se prelijevali zvukovi skladbi hrvatskih regija, ali i obrada svjetski poznatih hitova, kao i bosanskih sevdalinki, u a cappella izvedbi izuzetno dobro harmoniziranih ženskih glasova triju zborova. 

Zanimljivo je istaknuti još jednu glazbeno- obiteljsku poveznicu u osobi poznatog virovitičkog glazbenika i glazbenog pedagoga Jana Vlašimskog, čije praunuke su članice Ženskog zbora “Sklad” iz Bakra. Jan Vlašimsky, po kojemu je nazvana Glazbena škola u Virovitici, pokopan je na tamošnjem Gradskom groblju, te su njegove praunuke, Dobrinka i Nela Vlašimsky, u zaista vrlo emotivnom trenutku, imale priliku po prvi puta na njegov grob zapaliti svijeće, u prisustvu članica svih zborova. Prigodan govor održala je predsjednica kulturnog društva Češka beseda iz Virovitice, Jasna Per Kožnjak, koja je okupljene upoznala sa životom i radom Jana Vlašimskog, koji je u Viroviticu doselio iz Češke i tamo ostao živjeti i raditi sve do svoje smrti 1942. godine.


Koncertu je nazočio i idejni začetnik projekta, glazbeni pedagog i dirigent Bojan Pogrmilović, kao i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice, koja je pozdravila publiku, izrazila svoje zadovoljstvo održanim koncertom te najavila i daljnju podršku Grada sastavu Contesse. Brojna publika također je dugotrajnim pljeskom ispratila zborove nakon njihove posljednje, zajedničke pjesme.  Zadnji u nizu koncerata projekta “Triptih” zakazan je u Bakru, 26. studenog. Ženski zborovi na taj će način zaokružiti tek prvi ciklus suradnje i prijateljstva koje će  održavati i nadalje, suradnjom na višestrukim područjima kulture. 

Sljedeće događanje u organizaciji “Sklada” je sada već tradicionalna smotra zborova, koja će se održati u subotu, 17. rujna, u 20 sati na Žalu ribara (u slučaju lošeg vremena u Domu kulture) u Bakru. Na smotri će sudjelovati ukupno četrnaest zborova, koji će se publici predstaviti s po dvije pjesme, te “Sklad” poziva sve ljubitelje zborskog pjevanja da svojim dolaskom podrže njihov rad, kao i rad gostujućih zborova, koji će publiku zasigurno nagraditi dobrim glazbenim vibracijama.