Bakar 4. kolovoz 2021.

Bakarsko "Margaretino leto" u retrovizoru

Bakarsko "Margaretino leto" u retrovizoru
Nedavno završeno “Margaretino leto”, središnja ljetna manifestacija u Bakru, i ove nam je godine pokazalo kako su u svemu, pa tako i u turizmu, prije svega važni volja i veliko srce.

Iako održana u uvjetima nedorečenih epidemioloških mjera te prvog i neizvjesnijeg dijela turističke sezone, manifestacija je ponudila niz kvalitetnih i originalnih sadržaja te još više doprinijela općoj predodžbi koja Bakar više ne promatra tek kao primorski simbol teške industrije.

Spoj ležernog i inovativnog

“Leto” je obilježilo promišljeno kombiniranje ležernih i zabavnih sadržaja za širu publiku, aktivno-turističkih programa koji na kartu stavljaju prekrasnu bakarsku okolicu, te inovativnih interpretacijskih šetnji osmišljenih po najsuvremenijim standardima tzv. turizma sa značenjem, tj. onog vida turizma koji od posjetitelja traži angažman i aktivno uživljavanje u sredinu koju posjećuje.


Od prvog dana priredbe ovakav programski koncept pokazao se kao dobitna kombinacija. Kroz tematske šetnje nadahnute slijepim bakarskim vodonošom Ivanom Čopom posjetitelji su upoznali Bakar, ali i nevidljivi svijet slijepih i slabovidnih osoba. Večer je okončana odličnim koncertom Gorana Karana na Žalu ribara, koji se još jednom potvrdio kao odlična ljetna pozornica, taman između intimnosti mediteranskog uličnog ambijenta i velike otvorene scene.


Manifestaciju su potom obilježile odlične i dobro posjećene tematske šetnje bakarskim krajem. Rupnikovom linijom, malo poznatim obrambenim sustavom Kraljevine Jugoslavije, a danas prvorazrednim turističkim potencijalom, posjetitelje je proveo odlični bakarski vodič Bore Štrbac. Zlobinom se pješačilo u dva termina, pod vodstvom goranske lisice Jelene Holenko. Kukuljanovo je istraženo u društvu Marijane Mužević.


Pridodamo li ovome uvodno spomenute šetnje prvoga dana manifestacije, pod vodstvom Ive Sille i Sabine Gvozdić, zaista se može reći da je Bakar ovoga ljeta okupio prvu ligu turističkih interpretatora, te za suvremeni turizam neophodne, a u nas još uvijek nedovoljno prepoznate struke.

Kvaliteta i suradništvo

Da i glazbeni dio programa bude na razini, tijekom srpnja su se pobrinuli odlični kvartet Rucner, 4 tenora, Acoustic Project te neponovljiva Vanna, čiji nas je koncert i posjećenošću, i energijom vratio u bezbrižna vremena “starog normalnog”. “Leto” je zaključeno prošlog petka kulturnim programom “Tragom hrvatske baštine”. I ovo događanje pridružilo se nizu onih koja su nam tijekom “Margaretinog leta” pokazala da pristup baštini može biti suvremen, razigran i zanimljiv.


Naposljetku, i ovogodišnje izdanje “Margaretinog leta” odlikovala je sinergija lokalne Turističke zajednice, bakarskih udruga i privatnih poduzetnika. Osim nekih od spomenutih koncerata, njen plod bili su i već tradicionalni uspon zborova na Risnjak (najvišu točku područja grada Bakra) u organizaciji bakarske kulturno-umjetničke udruge “Sklad”, zanimljiva utrka “Valica puna skalica” u produkciji Bakar Outdoor Agency te niz drugih programa koji su obogatili turističku, ali i općenitu društvenu ponudu tijekom bakarskoga ljeta. Na njoj, riječima Sonje Jelušić Marić, direktorice TZ Bakra, možemo samo biti zahvalni, te istaknuti kako su za još jedan bakarski uspjeh zaslužni svi angažirani Bakrani na čelu s Gradom Bakrom, zatim sudionici, sponzori, medijski pokrovitelji i prijatelji “Margaretinog leta” te, kao šećer na kraju, njegovi posjetitelji.