Bakar 15. rujan 2020.

Bakrani "pozdravili ljeto" uz nastup Mateja Mijalića

Bakrani "pozdravili ljeto" uz nastup Mateja Mijalića

Koncert Mateja Mijalića- “Pozdrav ljetu” protekle je nedjelje održan u Domu kulture Matija Mažić.

Kulturno umjetnička udruga Sklad u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Bakra nastavlja niz odličnih ovogodišnjih koncerata s nastupom mladog riječkog violiniste, od struke prepoznatog i višestruko nagrađivanog Mateja Milajića, kojeg je na glasoviru pratila Jelena Barbarić- Mijalić. 


A da Mateja nije prepoznala samo struka nego i publika, pokazao je i lijepi broj posjetitelja koji su popunili raspoloživa mjesta u Domu kulture Matija Mažić, reducirana sukladno trenutnim pandemijskim uvjetima. 

Koncert “Pozdrav ljetu” prvi je u nizu ovosezonskih koncerata i natjecanja Mateja Mijalića na kojem je pokazao da s pravom od njega očekujemo velike uspjehe.


Kao prvu točku, mladi umjetnik je izrazito muzikalno i proživljeno izveo  prvi stavak jednog od najpoznatijih  violinskih  koncerta, koncert  Johannesa Brahmsa u D- duru op. 77, uz decentnu i nenametljivu  klavirsku pratnju prof. Barbarić- Mijalić.

Nakon toga, uslijedila je Etida br. 5, Lamento, hrvatskog  pijaniste i skladatelja mlađe generacije Brune Vlaheka. S prirodnom lakoćom, tehnički i interpretativno zahtjevnu Sonatu br. 3 (Baladu), Eugene Ysaya, odsvirao je dokazavši da mlade godine ne moraju biti prepreka u izvođenju ovoga djela koje se kod nas rjeđe izvodi.


Posljednje djelo ove nadahnute večeri “Introdukcija i varijacije Niccola Paganinia:  Nel cor  piu non mi sento” (Moje srce za te više ne mari), potvrdilo je sinergiju između izvođača i publike.

Dugotrajnim, toplim aplauzima i ovacijama bakarska je publika nagradila Mateja Mijalića, ali i potvrdila želju da se ovakvo klasično muziciranje nastavi u Bakru. 

Foto: M. Šegulja