Bakar 30. kolovoz 2021.

Bakrani se poklonili herojima s Kornata

Bakrani se poklonili herojima s Kornata
Tradicionalnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku “Srce Kornatsko” brojni su Bakrani danas dostojanstveno obilježili obljetnicu “Kornatske tragedije”

Brojni su se Bakrani danas prisjetili najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, još se jednom poklonivši herojima s Kornata. 


Na spomenik “Srce kornatsko” vijence i svijeće položili su predstavnici: Vatrogasne zajednice Grada Bakra, Grada Bakra, dobrovoljnih vatrogasnih društava Bakar, Škrljevo, Zlobin i Hreljin te Udruge umirovljenika Grada Bakra i Udruge Bakarska žena, a događaju su svjedočili brojni Bakrani, među kojima i predstavnici Turističke zajednice Grada Bakra. 


Heroja s Kornata, ali i svih stradalih i preminulih vatrogasaca, u pozdravnom se govoru prisjetio predsjednik VZG- a Bakar Darko Pavletić Pape, a okupljene je u molitvi predvodio bakarski župnik vlč. Nikica Jurić. 

Kornatska tragedija

30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, u akciji koja je trebala biti rutinska, život je izgubilo 12 vatrogasaca: Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. Strašnu "Kornatsku tragediju" preživio je samo Frane Lučić.